
ACTUALITEIT
Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, acties en overwinningen in België en elders in de wereld.
-
Toeleveringsketen AI-chips dreigt klimaatambities te ondermijnen in Oost-Azië
Het elektriciteitsverbruik voor de productie van AI-chips is tussen 2023 en 2024 wereldwijd met meer dan 350% gestegen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Greenpeace East Asia.
-
Europa, we zitten met een gas probleem
In een ongekend gespannen geopolitieke context, heeft Europa alles te winnen bij meer zelfstandigheid. Toch lijkt het precies de tegenovergestelde richting in te slaan voor de toekomst van onze energievoorziening. Elke dag raken we meer afhankelijk van een fossiele brandstof die niet alleen slecht nieuws is voor de planeet, maar ook voor onze portemonnee: fossiel…
-
België, pionier in oceaanbescherming of oceaanvernietiging?
Op het internationale toneel voelen we ons als klein land vaak onmachtig in de strijd tegen de klimaatcrisis en biodiversiteitsverlies. We hebben nu eenmaal geen tropische regenwouden of grote oliereserves hier en denken al snel dat wij moeilijk het verschil kunnen maken. Toch speelt België echt een sleutelrol in een van de grootste bedreigingen voor…
-
Actievoeren voor lokale natuur werkt!
Kostbare stukken natuur moeten in België nog te vaak wijken voor verkavelingen, recreatie en industrialisering. Dit is zorgwekkend, want stedelijk groen is cruciaal voor onze gezondheid, biodiversiteit en het klimaat. De afgelopen jaren ondersteunde Greenpeace daarom lokale natuurbeschermers die actie voerden tegen problematische projecten. Samen konden we enkele mooie overwinningen vieren. We lijsten ze op…
-
Het Arizona-akkoord door Greenpeace gefileerd
Op vrijdag 31 januari, na meer dan 7 maanden onderhandelen, bereikte de Arizona-coalitie een akkoord. Zijn de plannen van deze nieuwe federale regering opgewassen tegen de grote ecologische, klimatologische en sociale uitdagingen waar we voor staan? Een analyse.
-
5 redenen waarom diepzeemijnbouw onze planeet alleen maar in de problemen zal brengen
De diepte van onze oceaan verbergt een unieke en wonderlijke wereld die we nog nauwelijks begrijpen. Maar dit mysterie wordt nu al bedreigd door een controversiële nieuwe industrie: de diepzeemijnbouw.
-
België moet steun uitspreken voor voorzorgspauze op diepzeemijnbouw
Olie- en gasbedrijf Shell krabbelt terug in een Britse rechtszaak die bedoeld was om Greenpeace te intimideren en het zwijgen op te leggen. Dat is geweldig goed nieuws. Hopelijk is het een signaal dat ook andere grote fossiele bedrijven oppikken. Want helaas was deze zaak niet de enige in zijn soort.
-
2024: Een jaar vol overwinningen dankzij jouw steun
Het einde van het jaar vraagt om reflectie. Cliché? Misschien. Maar juist nu is het belangrijk om onze overwinningen te vieren. Hier zijn enkele hoogtepunten die we dankzij jouw steun konden bereiken.
-
Shell krabbelt terug in rechtszaak tegen Greenpeace
Olie- en gasbedrijf Shell krabbelt terug in een Britse rechtszaak die bedoeld was om Greenpeace te intimideren en het zwijgen op te leggen. Dat is geweldig goed nieuws. Hopelijk is het een signaal dat ook andere grote fossiele bedrijven oppikken. Want helaas was deze zaak niet de enige in zijn soort.