ENERGIETRANSITIE

De energietransitie is dé grote uitdaging van deze eeuw. Voor een leefbare planeet, waar mens en natuur in harmonie leven, moeten we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afschudden en bouwen aan een systeem gebaseerd op 100% hernieuwbare energie.



1 op 5

van de Belgische huishoudens leefde in brandstofarmoede voordat de energieprijzen stegen

1ste

Fluxys, onze gasoperator, is de eerste invoerder van Amerikaans schaliegas naar Europa

13%

van de gecomsumeerde energie in België is hernieuwbare energie. (2021)

HET PROBLEEM

Onze samenleving is nog steeds zeer afhankelijk van fossiele brandstoffen (gas, olie, steenkool) en van kernenergie. De uitstoot van broeikasgassen die voortkomt uit productie en verbranding van fossiele brandstoffen, ligt aan de basis van de klimaatcrisis. Kernenergie is geen alternatief, het is gevaarlijk, onbetrouwbaar en erg duur. De laatste energiecrisis heeft opnieuw aangetoond hoezeer deze afhankelijkheid, ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid in de hand werkt. De grote energieleveranciers boekten recordwinsten, terwijl steeds meer burgers werden opgezadeld met zeer hoge (energie)rekeningen waardoor het moeilijk werd om het einde van de maand te halen. De fossiele en nucleaire industrieën, geholpen door wetgeving en een belastingssysteem die vaak zeer gunstig voor hen zijn, doen er alles aan om deze situatie te handhaven, en zo hun economische belangen te beschermen.

WAT WE DOEN

We kunnen onze energietoekomst weer in eigen handen nemen en voldoende duurzame en betaalbare energie voor iedereen garanderen. Greenpeace België duwt ons land al jaren in die richting. We doen onderzoek en acties om de giftige invloed van de fossiele brandstofindustrie aan te klagen en we ijveren voor een kernuitstap. Tot slot werken we aan scenario’s die aantonen dat een toekomst met 100% hernieuwbare energie (vooral wind en zon) in België en Europa perfect mogelijk is.

ONZE ENERGIECAMPAGNE BETER BEGRIJPEN

  • Milieuorganisaties reageren op sluiting Doel 1: “Ondanks Arizona-sprookjes voltrekt Belgische kernuitstap zich”

    Milieuorganisaties reageren op sluiting Doel 1: “Ondanks Arizona-sprookjes voltrekt Belgische kernuitstap zich”

    De Arizona-coalitie heeft grootse plannen voor kernenergie in ons land: de nieuwe regering hoopt op acht gigawatt nucleaire capaciteit door niet alleen Doel 4 en Tihange 3 met 20 jaar in plaats van 10 jaar te verlengen (2 GW), maar ook de drie oudste reactoren met nog eens 10 jaar te verlengen (2 GW). Ze…

    Antoine Collard
  • Europa slaagt er opnieuw niet in import van Russisch vloeibaar gas aan banden te leggen; Greenpeace en BBL reageren

    Europa slaagt er opnieuw niet in import van Russisch vloeibaar gas aan banden te leggen; Greenpeace en BBL reageren

    De EU bereidt op dit moment een nieuw sanctiepakket tegen Rusland voor, het 16de intussen sinds de grootschalige invasie van Oekraïne op 24 februari 2022. Volgens diplomatieke bronnen in Politico vandaag, zou de import van Russisch vloeibaar gas (lng) opnieuw de dans ontspringen. Met name Zeebrugge fungeert al jaren als Europese én mondiale draaischijf voor Russisch lng;…

    Antoine Collard
  • Greenpeace reageert op conceptnota N-VA : “Naast asbestbedrijven ook klimaatvervuilers laten betalen?”

    Greenpeace reageert op conceptnota N-VA : “Naast asbestbedrijven ook klimaatvervuilers laten betalen?”

    Greenpeace reageert op conceptnota N-VA die asbestproducenten financieel wil laten bijdragen aan het verwijderen van asbest. 

    Antoine Collard
  • “Een rampjaar”: Greenpeace reageert op heetste jaar ooit gemeten, het eerste dat de 1,5°C overschrijdt

    “Een rampjaar”: Greenpeace reageert op heetste jaar ooit gemeten, het eerste dat de 1,5°C overschrijdt

    Uit een nieuw rapport gepubliceerd door Copernicus blijkt dat 2024 het warmste jaar ooit was. Ook werd een nieuw recordgemiddelde dagtemperatuur gemeten, daalde de omvang van de ijskappen rond Antarctica en het…

    Antoine Collard

RAPPORTEN

  • Rapport: De vervuiler wordt betaald

    Rapport: De vervuiler wordt betaald

    In het rapport “De vervuiler wordt betaald” zet Greenpeace België de verschillende publieke geldstromen aan de grootste klimaatvervuilende bedrijven in ons land op een rij.

    Greenpeace Belgium
  • Rapport: Mensenrechtenschendingen door fossiele brandstoffen

    Rapport: Mensenrechtenschendingen door fossiele brandstoffen

    In het rapport “Mensenrechtenschendingen door fossiele brandstoffen” legt Greenpeace België de schade bloot die de gasmarkt veroorzaakt en geeft het een gezicht en een stem aan de gemeenschappen die lijden onder de impact van de Belgische gasimport. 

    Mathieu Soete
  • Greenpeace rapport: gasbedrijven leiden de dans, klimaat is de dupe

    Greenpeace rapport: gasbedrijven leiden de dans, klimaat is de dupe

    Langetermijncontracten voor de levering van Amerikaans gas aan Europese bedrijven leiden tot een enorme toename aan infrastructuur aan beide kanten van de oceaan, verstikken lokale gemeenschappen, en bedreigen onze klimaatdoelen. De gasindustrie, waaronder het Belgische Fluxys, zit niet alleen aan de knoppen, maar heeft geprofiteerd van de oorlog in Oekraïne om deze plannen door te…

    Antoine Collard
  • Greenpeace Impactrapport 2021

    Greenpeace Impactrapport 2021

    In dit ‘impact rapport’ tonen we je welke succesvolle acties en campagnes we in 2021 uitrolden, en welke resultaten ze opleverden.

    Greenpeace Belgium

BROWSE PER THEMA

Onze campagnes