Wij zijn een wereldwijde organisatie van betrouwbare en onafhankelijke milieuactivisten

Over de hele wereld komen wij op voor een groene, vreedzame planeet en roepen we overheden en bedrijven ter verantwoording, al bijna 50 jaar. Dat doen we samen met Greenpeace-afdelingen in 55 andere landen en miljoenen geëngageerde burgers. Wij opereren 100% onafhankelijk en daarom weigeren we consequent geld van bedrijven en werken we zonder overheidssubsidies. Onze werkingsmiddelen komen dan ook vooral uit persoonlijke giften en testamenten van mensen die ons willen steunen. We hebben een eigen onderzoekslab in de UK en werken samen met Belgische wetenschappers en experts, zodat onze informatie ook onafhankelijk en betrouwbaar is. Met die kennis in het achterhoofd voeren we concrete campagnes, altijd creatief en vreedzaam. Soms met spectaculaire acties, en waar nodig confronterend.

 

Moed is besmettelijk

Als je het ons vraagt zou Greenpeace niet hoeven te bestaan. En van zodra we in een rechtvaardige wereld leven met gezonde lucht, ongerepte bossen en gezonde oceanen, houden we er graag mee op. Dan kunnen we trots zijn op de staat waarin we deze prachtige planeet aan onze kinderen en kleinkinderen nalaten.

Dat is niet naïef. Grote veranderingen lijken vaak onmogelijk, tot op het moment dat ze werkelijkheid worden. Omdat een gezonde portie lef aanstekelijk werkt, en plots veel meer mogelijk maakt. Moedige daden zijn als rimpels die golven worden: ze inspireren anderen, en herschrijven onze toekomst op manieren die tot nu onmogelijk leken.

 

Een miljard kleine daden van moed voor een mooiere toekomst

Wij geloven dat optimisme ook een vorm van moed is. We nodigen iedereen dan ook uit om zijn of haar comfortzone te verlaten en samen met ons moedige actie te ondernemen. Dat kan individueel in het dagelijks leven, en in samenwerking met anderen. Een groene en vredevolle toekomst is ons doel.

Greenpeace bestaat uit gewone mensen die wereldwijd met elkaar verbonden zijn en wij wagen ons aan een miljard kleine daden van moed. Kan je en wil je samen met ons het onmogelijke waarmaken?

 

Onze schepen

Greenpeace schepen sporen piraatvissers op, reizen naar Groenland om er de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen of trekken naar Antarctica om Japanse walvisjagers te dwarsbomen. En dankzij onze boten komen wij op plaatsen waar (bijna) niemand kan komen. Van de Noordpool tot de Zuidpool.

Rainbow Warrior

In de loop der jaren is de Rainbow Warrior een legende geworden, het vlaggenschip van Greenpeace én een symbool van hoop… De huidige Rainbow Warrior, eigenlijk het derde schip met deze naam, is de eerste boot die Greenpeace zélf liet bouwen: een ideaal actiemiddel, maar ook een technologisch en ecologisch hoogstandje. De Rainbow Warrior is milieuvriendelijk! Het zeilschip gebruikt de wind als energiebron, maar indien nodig stuwt een dieselelektrische motor het schip voort. De warmte van de generatoren wordt gerecupereerd om water te verhitten en de motor voor te verwarmen. Afvalwater wordt biologisch behandeld en gezuiverd voor hergebruik.

Esperanza

Greenpeacers van over de hele wereld kozen voor de naam Esperanza – het Spaanse woord voor “hoop”. Het is het grootste schip uit onze vloot. De Esperanza is van oorsprong een Russisch blusschip, dat Greenpeace verwierf in 2000. In Nederland lieten we het vaartuig compleet verbouwen. Inmiddels is het een ervaren actieschip. Wereldwijd heeft de Esperanza piratenvisserij, illegale houtkap, de walvisjacht en gifdumpingen aan de kaak gesteld.

Arctic Sunrise

Ironisch genoeg was de MV Arctic Sunrise in een vorig leven bestemd voor de zeehondenjacht. Niettemin kocht Greenpeace het schip in 1995, gebruikmakend van de gefingeerde bedrijfsnaam ‘Arctic Ventures Ltd’, omdat de Noorse eigenaars het anders nooit aan Greenpeace hadden verkocht. De Arctic Sunrise is vaak ingezet om de gevolgen van klimaatverandering te onderzoeken. In 2005 reisden wetenschappers mee aan boord naar het noordpoolgebied. Geschokt ontdekten ze dat een grote gletsjer op Groenland veel sneller smolt dan ze dachten. De Arctic Sunrise heeft rake klappen opgelopen in haar Greenpeace-bestaan. In het Amazonewoud werd ze omsingeld door dronken, gewelddadige illegale houtkappers. Een Japanse walvisjager ramde het schip opzettelijk in 2006, en in mei 2008 bekogelden Turkse tonijnvissers de Arctic Sunrise met stukken lood. Gelukkig kan onze ijsbreker kan wel tegen een stootje…

Tijd voor actie!

#Mobiliteit

Hoe kunnen we het openbaar vervoer in België verbeteren?

Ik doe mee
#Bossen

Bosbranden teisteren onze planeet

Ik doe mee

Volg het nieuws van onze campagnes!

Ik doe mee
#Oceanen

30% van onze oceanen beschermen tegen 2030

Ik doe mee
#Vrijwilligers

Actie voeren in mijn buurt

Ik doe mee
#Vrijwilligers

Word vrijwilliger

Ik doe mee
#Klimaat #Landbouw #Politiek

Meer steun voor ecologische veeteelt

Ik doe mee
#Energie #Klimaat

Stap over op groene stroom!

Ik doe mee
#Food #Klimaat #Landbouw

Minder vlees en meer groenten

Ik doe mee

Doe een gift

Ik doe mee
#Vrijwilligers

Word e-activist

Ik doe mee