Meubelfabrikanten die voor IKEA produceren, halen hout uit enkele van Europa’s laatst overgebleven oerbossen in de Roemeense Karpaten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Greenpeace Centraal- en Oost-Europa.[1] Er zijn ten minste 30 verschillende producten van deze leveranciers aangetroffen in IKEA-winkels in 13 landen, waaronder België. Greenpeace roept IKEA op om geen hout meer aan te nemen uit oerbossen, en ook Europese beleidsmakers aan te sporen om oerbossen wettelijk te beschermen. 

Voor het rapport ‘Assemble the truth’ volgden onderzoeksteams van Greenpeace de volledige toeleveringsketen: ze analyseerden vergunningen en satellietbeelden, en voerden veldonderzoek uit bij houtkaplocaties, houtdepots en meubelfabrikanten, tot in de schappen van IKEA. Zeven fabrikanten bleken hout te gebruiken uit bossen met een zeer hoge ecologische waarde van meer dan 100 jaar oud, waaronder beschermde Natura 2000-gebieden.[2] Zij maken onder meer de SNIGLAR wiegjes en kinderbedden die ook in Belgische IKEA winkels te vinden zijn. 

Niemand wil zijn kind te slapen leggen in een kribbe die de biodiversiteitscrisis aanwakkert. En toch vinden we ook in Belgische IKEA rekken producten uit eeuwenoude bossen. IKEA zou het voortouw moeten nemen door zijn eigen duurzaamheidsbeloftes na te komen en ook te pleiten voor wetgeving die onze oerbossen eindelijk echt beschermt”, zegt Ruth-Marie Henckes, biodiversiteitscampaigner bij Greenpeace België. 

Greenpeace Centraal- en Oost-Europa gaf ook aan IKEA en haar leveranciers de mogelijkheid om te reageren op het onderzoek. IKEA heeft de informatie niet ontkend.

De Karpaten behoren tot de belangrijkste en grootste toevluchtsoorden voor wilde dieren in Europa. Ze herbergen onder meer bruine beren, lynxen, wolven en de Europese bizon.

Bedrijven en overheden willen voorkomen dat gebieden worden erkend als oerbos of bos met een zeer hoge ecologische waarde om beperkingen te omzeilen, wat ertoe leidt dat momenteel slechts 2,4% (1700 km²) van de Roemeense Karpaten beschermd is tegen houtkap. Tegelijkertijd blijkt uit officiële gegevens dat ongeveer 7% van de Roemeense bossen ouder is dan 120 jaar.

Foto’s en video’s zijn beschikbaar in de Greenpeace Mediabibliotheek.

Noten: 

[1] Assemble the truth: Old-growth forest destruction in Romania, Greenpeace Midden- en Oost-Europa/Roemenië, 2024. https://www.greenpeace.org/international/publication/66321/nature-crime-files-romania

[2] Het gaat om deze producenten: Masifpanel SRL, Aramis Invest SRL, Taparo SA, Sortilemn SA, Iris Service Ciuc SA, Plimob SA, Aviva SRL.