20 mei is Wereldbijendag, de ideale gelegenheid om deze kleine insecten te eren. Bijen zijn enorm belangrijk voor ons voedsel en voor de planeet, maar krijgen het erg hard te verduren door pesticidengebruik, klimaatopwarming, vervuiling en monocultuur. Wil je hen helpen? Geef ze een plek waar ze tot rust kunnen komen. Volg onze handleiding om je eigen bijenhotel te bouwen…

Check onze Pinterest-pagina ×
Meer inspiratie over tuinieren vind je op onze Pinterest-pagina

Bouw een bijenhotel

Doe-het-zelf: zo maak je een bijenhotel

Hou het simpel. Om een bijenhotel te maken, heb je het volgende nodig : 

  • Een boomstam van ongeveer 20cm diameter
  • Enkele holle stengels : riet en bamboe zijn ideaal !
  • Twee kleine plankjes die zullen dienen als dak van het hotel
  • Wat schroeven en een boormachine

Stap 1

Neem je boomstam (berk, eik of beuk zijn ideale houtsoorten) en boor er gaten in van minstens 10 centimeter diep, met een diameter die varieert van 5 tot 10 millimeter. Voorzie ongeveer 2 cm ruimte tussen de gaten. Vermijd dat je de boomstam doorboort.

Stap 2

Probeer ervoor te zorgen dat de wanden van de gaten zo glad mogelijk zijn om verwondingen aan de bijen te voorkomen.

Stap 3

Bedek de boomstam met de twee kleine houten plankjes (in de vorm van een schuin dak). Deze plankjes zullen de bijen voldoende beschermen bij regenweer.

Stap 4

Plaats in de lege ruimte tussen boomstam en dak enkele holle stengels. Gebruik hiervoor bamboe of riet. De bijen hebben dit graag.

Stap 5

Plaats tot slot je hotel op ongeveer 50 cm hoogte op een zonnige locatie die naar het zuiden is gericht, met in de buurt voldoende bloemen met stuifmeel.

Wist je dat…

Doe-het-zelf: zo maak je een bijenhotel

Ongeveer 4000 soorten fruit en groenten zouden niet bestaan zonder bestuiving? 75% van de wereldwijde voedselproductie is afhankelijk van bestuivende insecten zoals bijen. Indien de bijen zouden verdwijnen, zou dit het hele ecosysteem van de planeet ontregelen. Het loont dus wel de moeite om ze te beschermen, niet?

Laatste tip om de bijen te helpen

Bij je thuis – in je tuin of op het balkon – kan je “drachtplanten” zetten. De bijen halen er nectar en stuifmeel uit. Zulke planten bestaan in overvloed, dus keuze genoeg. Gebruik je eigen zaden of koop biologische bloemen, zolang we maar vermijden dat de bijen worden blootgesteld aan pesticiden.

Aarzel niet om asters, goudsbloemen, Oost-Indische kers of bernagie (komkommerkruid) te planten, bijen zijn daar dol op. Kies voor inheemse soorten die zijn aangepast aan ons klimaat en weinig zorg vragen. Vergeet ook de kruiden niet. Hun bloei is gespreid over de tijd, waardoor de bijen zich thuis voelen in je tuin van de lente tot de herfst…

Check onze Pinterest-pagina over tuinieren Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest