De eerste hittegolf van het jaar is begonnen. We zetten hieronder enkele verontrustende feiten over hitte en droogte op een rij:

#1 Zesde jaar met hittegolf op rij in België

Tussen 1901 en 1990 noteerde het KMI gemiddeld 1 hittegolf om de 4 jaar. In het huidige klimaat zijn dat er gemiddeld 2 om de 3 jaar. Straffer is dat de frequentie stijgt in de laatste jaren. Zo hadden we afgelopen 5 jaar minstens 1 hittegolf per jaar. Met deze eerste officiële hittegolf van het jaar wordt dat dan het zesde opeenvolgende jaar, iets wat in 120 jaar nooit eerder is voorgevallen.

#2 Naar 3X meer hittegolven in 2100?

Als we niets doen aan onze uitstoot van broeikassen, krijgen we in Brussel drie keer meer hittegolven dan in het huidige klimaat (periode van laatste 30 jaar), zo voorspelt het KMI. Dat zijn er dan gemiddeld elk jaar minstens 3. Pffff…

#3 Laatste dag van juli was derde warmste ooit

31 juli gaf de thermometer in Ukkel 36,5°C aan: een zeer tropische dag en de derde warmste ooit gemeten op deze plaats. Het absolute hitterecord dateert trouwens van 25 juli 2019 met 39,7°C… De laatste jaren rijgen we de records aan elkaar, en dat heeft alles te maken met de klimaatopwarming.

#4 Hitterecords aan de Noordpool

In Siberië werd in juni de recordtemperatuur van 38°C gemeten. Dat is maar liefst 18 graden warmer dan de gemiddelde temperatuur voor die maand. In juli sneuvelden verschillende records in Longyearbyen (Spitsbergen): 4 dagen op rij van meer dan 20°C, met een piek van bijna 22°C. Terwijl het op 28 juli ‘s nachts niet kouder werd dan 16,8°C. Klinkt niet zoveel? Gemiddeld bedraagt de max en min temperatuur voor deze periode op deze plaats 9,4°C en 5°C. 

Teken onze petitie

#5 Opgelet met hitte in tijden van corona

Draag goed zorg voor jezelf en voor anderen. Personen die al verzwakt zijn door het coronavirus kunnen extra kwetsbaar zijn voor warmtegerelateerde ziekten. Omgekeerd zijn personen met hittestress dan weer extra kwetsbaar voor covid-19, waarschuwt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.  

#6 “Kans is klein dat we neerslagtekort nog inhalen”

Hitte en droogte gaan hand in hand. “Er is in amper drie jaar tijd 400 liter te weinig water gevallen. Zoveel regen valt er normaal in een halfjaar. Kans is klein dat we dat ooit nog inhalen.” Aan het woord is David Dehenauw, VTM-weerman en verbonden aan het KMI. Hij ziet de droogte alleen maar erger worden. 

#7 Vijftien procent van Vlaamse grond is verhard

“Als gevolg van de klimaatverandering kennen we nu enerzijds langere droge periodes en anderzijds zeer intense regenval. De uitdaging wordt om het water van de natte periodes langer vast te houden, zodat we in droge periodes meer reserve hebben. 15 procent van de Vlaamse grond is verhard: dat is 2X meer dan het Europese gemiddelde”, aldus expert Patrick Willems onlangs in HUMO. “Regenwater spoelt meteen via beken en rioleringen weg.”

We hebben dus dringend minder beton en meer natuur nodig. En meer moerassige gebieden, want dat zijn onze strategische voorraden in deze crisis. Regenwater moet weer in de bodem kunnen dringen en onze akkers moeten sponzen worden.

#8 Je verbruikt gemiddeld 100 liter water per dag

Bij hitte en droogte schiet ons waterverbruik de hoogte in, en kan de watervoorziening in het gedrang komen. Wees dus extra zuinig met kraantjeswater. Maar hoeveel verbruikt een Belg eigenlijk? Gemiddeld 100 liter, zo blijkt, door te douchen, te koken en het toilet door te spoelen.  

#9 Nee wacht, eigenlijk 5200 liter!

Als je ons consumptiegedrag mee in rekening brengt, stijgt dat volume tot 5.200 liter per dag. Een lapje vlees, een stukje chocolade, een kopje koffie, een glas rode wijn… Voedsel en drank maken 75 procent van onze watervoetafdruk uit. Als je iets aan de globale watercrisis wil doen, volstaat het dus niet om de kraan dicht te draaien wanneer je je tanden poetst. De grootste impact heb je door minder vlees en zuivel te eten. 

#10 Voor de productie van 1 kg rundsvlees is 15.000 liter water nodig

Nog een cijfer om van te duizelen: voor de productie van 1 kg rundvlees is 15.000 liter water nodig. Dat is een flink zwembad vol. Natuurlijk gaat dit om een globaal cijfer, niet specifiek voor België. Maar het is duidelijk dat de vleesliefhebber een aanslag pleegt op het beperkte zoetwater op aarde. Een advertentie van EVA vzw vatte het deze zomer goed samen: Eet minder water

Deze zomer laat de klimaatcrisis zich weer wereldwijd voelen. Greenpeace vraagt aan onze overheden en parlementen om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Teken onze petitie Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest