#Energie #Energie #Klimaat

Stap over op groene stroom!

Ik doe mee

1) Beperk je stroomverbruik

Ben je niet thuis, al is het maar voor even? Tik toch even die lichten uit. Het kost nauwelijks moeite en kan op termijn heel wat energie (en dus zuurverdiende centen) besparen. Vervang ook je klassieke lampen door ledlampen. Die geven tegenwoordig een warm, sfeervol licht.

2) Stook je huis niet tot een sauna

Tuurlijk, het lekker warm maken in huis kan gezellig zijn in de wintermaanden, maar de verwarming hoeft niet altijd op maximum te staan. Zet liever de verwarming een paar graden lager en trek die lelijke kersttrui aan – buiten kan je er toch niet mee komen. Of maak het extra gezellig en kruip onder een dekentje.

3) Isoleer alsof je leven ervan afhangt

Je hoeft de gure oostenwind niet tussen de kieren van je huis te voelen om beter te isoleren, want een huis kan ook onopgemerkt warmte verliezen. Met betere isolatie kan de verwarming ook meteen wat lager: twee vliegen in één klap. ‘Te duur’ is ook geen excuus, want je kan hiervoor subsidies krijgen.

4) Smijt je dak of tuinhuis vol zonnepanelen

Het is dan wel een fikse investering, maar zonnepanelen leggen is dubbel en dik de moeite als je wat spaargeld hebt. Je verdient die investering sneller terug dan dat je ‘red onze aarde’ kan zeggen.

5) Stap over op groene stroom

Nogal wiedes dat je graag groene stroom gebruikt, maar weet je wel of je leverancier ook écht groene stroom levert? Met onze online tool kom je er snel achter.  En aarzel niet om over te stappen naar een duurzame leverancier, dat neemt maar enkele minuten in beslag.

6) Renoveren met hout? Let op!

Het klopt dat het FSC-label bij hout de beste garantie geeft op een duurzame herkomst. Maar het is lang niet waterdicht: intacte Congolese wouden zouden bijvoorbeeld onder geen beding gekapt mogen worden. Kijk daarom steeds goed waar FSC-hout vandaan komt, en geef de voorkeur aan lokaal hout.

7) Koop zuinige huishoudtoestellen

Je hebt bitter weinig aan een stofzuiger die meer stroom dan stof opslorpt, dus let er steeds op dat je toestellen niet te veel energie verbruiken. Dat scheelt ook al een stuk in je eigen portemonnee. Kijk eens op www.topten.be, daar vind je bliksemsnel de meest besparende producten.

8) Ga bij een coöperatie voor hernieuwbare energie

Zin om de productie van groene stroom zélf mee in handen te nemen? Dan kan je altijd bij een coöperatie gaan waarbij je een aandeel koopt en zo met andere burgers je geld samenlegt om groene stroom te produceren.