Ik doe mee

Het is een bijzondere dag! Greenpeace heeft aan een deurwaarder de opdracht gegeven om een bezoek te brengen aan het kabinet van Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir, om een ambitieuzer plan te eisen voor onze luchtkwaliteit.

Ik teken de petitie voor gezonde lucht

Twee jaar geleden startte Greenpeace een proces tegen de Vlaamse overheid omwille van de slechte luchtkwaliteit in Vlaanderen, in het bijzonder omwille van de overschrijdingen van de Europese norm voor stikstofdioxide NO2.

Exact een jaar geleden, op 6 november 2018, oordeelde de rechter in het voordeel van Greenpeace en gaf hij de regering een jaar de tijd om met een nieuw plan te komen om de strijd tegen de slechte luchtkwaliteit aan te gaan en de overschrijdingen van de EU-drempel voor NO2 zo snel mogelijk te stoppen.

Vlaams luchtkwaliteitsplan: Er hangt te weinig ambitie in de lucht!

En vandaag, hoe zit het met de luchtkwaliteit?

Het verwachte plan ligt op tafel, maar is hoegenaamd niet ambitieus genoeg en beantwoordt niet aan de eisen die de rechter opsomde in zijn vonnis. De maatregelen die in het plan staan, bevatten te weinig details en hebben geen concrete deadlines. Wij burgers verdienen beter! Daarom sturen we vandaag een deurwaarder naar het kabinet van minister Demir, om de naleving van dit vonnis af te dwingen.

Gezonde lucht, voor mens en klimaat

Elk jaar sterven in ons land 9000 mensen vroegtijdig door de slechte luchtkwaliteit. Bijna een kwart van de kinderen met astma lijdt aan die aandoening door de uitstoot van stikstofdioxide, vooral door het verkeer.

Voor de gezondheid van haar burgers, en om het klimaat een handje te helpen, heeft Vlaanderen enkel maar te winnen bij een ambitieus plan voor een betere luchtkwaliteit? Waar wachten onze ministers nog op? Geef hen een extra duwtje in de rug en teken onze petitie.

Ik teken de petitie voor gezonde lucht


Facebook

Facebook

Instagram

Instagram

Twitter

Twitter

YouTube

YouTube