Възстановяването от кризата трябва да е към бъдещето, а не към старото „нормално“

Подпишете петицията: https://act.gp/BG-Green-Recovery-Press

Доклад с препоръки: https://www.greenpeace.org/static/planet4-bulgaria-stateless/2021/03/b378a253-report-web-new-26520.pdf

Гледайте на живо демонстрацията: https://act.gp/Demonstratsia-zavrushtane-v-budeshteto

Активисти на „Грийнпийс“ – България настояват за зелено и справедливо възстановяване от кризата с призива „Завръщане в Бъдещето“. Така те дадоха своеобразно начало на първата нова седмица от втория етап мерки срещу пандемията в България и представиха доклад с предложения. Демонстрацията се състои пред Ректората на Софийския университет като символ на просветата и науката.

Събитието може да бъде гледано на живо (до 14 ч., а след това на запис) тук.

От организацията са подготвили и петиция в подкрепа на каузата, която може да бъде подписана тук: https://act.gp/BG-Green-Recovery-Press

Кадър от демонстрацията пред ректората на Софийския университет.
© Божидар Николов/ „Грийнпийс“ ©„Грийнпийс“ – България

Призивът е както към институциите и представителите на властта, които взимат ключови решения за нашите споделени ресурси, така и към всеки един от нас и мотивацията, която стои зад нашите ежедневни действия. Посланието е директна препратка към желанието на милиони души по света за възстановяване от кризата към общество, в което здравето на хората и планетата са приоритет, а не към предишното „нормално“ състояние на замърсяване, сеч, изчезване на застрашени видове и свръхпроизводство.

„Единственият възможен път за излизане от кризата е към бъдещето. Не можем да си позволим връщане към предишната „нормалност“, защото точно тази неработеща система е рецепта за криза. Обстановка, в която замърсителите не плащат за причинените щети. Система, в която въглищни централи на повече от половин век изгарят отпадъци, а остатъчните въглищната шлака и пепел причиняват разливи в дворовете на хората. Пластмасата в океаните става все повече, а горите се изсичат. Засилват се все повече социалните неравенства и влошава качеството на живот на хората и тяхното здраве. Старото „нормално“ е рецепта за криза,“ каза Деница Петрова, директор на „Грийнпийс“ – България.

Корица на доклада „Завръщане в Бъдещето – зелено възстановяване от кризата“, май 2020 г. © Даниела Янкова/ „Грийнпийс“

Икономическите прогнози показват, че последиците на пандемията, причинена от Covid-19, ще бъдат дори по-тежки от тези, които се случиха по време на кризата 2008 – 2009 г. Връщането към политиката, провеждана в периода преди временното забавяне на икономиката, означава задълбочаване на климатичната и здравната криза. Като алтернатива, организацията представя препоръки за посоката на кризисните мерки, икономическите стимули, дългосрочните инвестиции и стратегическите решения, които ще помогнат икономиката ни да се възстанови с по-малко вреди за климата и околната среда и с повече ползи за хората. От години „Грийнпийс“ – България се специализира в търсенето на решения за проблемите в енергийния сектор, причиняващи замърсяване на въздуха и промени в климата. Това е и причината основният фокус на предложените решения да е именно в тази сфера.

Успехът, сигурността и качеството на живот на хората не могат да се основават на стремежа към непрекъснат растеж на брутния вътрешен продукт. Следвайки принципа, че кризата съдържа в себе си решенията, организацията отправя 20 препоръки, насочени към основните заинтересовани страни – компании, общности, институции и домакинства. Възможностите тези заинтересовани страни да работят заедно допълват рамката, символично наречена КОВИД-20. 

„Надяваме се, че навременните действия и решимостта да се справим с трудностите могат да превърнат този изпълнен с негативни асоциации акроним в нарицателно име за способността ни да мобилизираме идеите и ресурсите си, за да създадем положителна промяна. Дори преди да избухне настоящата криза, Нова Зеландия прие бюджет, насочен не към икономически растеж, а към увеличаване на благосъстоянието на гражданите. България може да почерпи от идеите на този добър пример“, допълва Деница Петрова.

Сред възможностите, които посочват от „Грийнпийс“ – България са:

  • Намаление на въглеродния и екологичния отпечатък от икономическите дейности. 
  • Постигане на енергийна независимост, основана на възобновяеми енергийни източници, на национално и местно ниво.
  • Преминаване към безвъглеродни, кръгови и споделени икономически модели
  • Разработване на финансови и инвестиционни мерки, които приоритизират човешкото развитие, иновациите и качеството на живот пред икономическия растеж.

Подпишете петицията: https://act.gp/BG-Green-Recovery-Press


Доклад с препоръки: https://www.greenpeace.org/static/planet4-bulgaria-stateless/2021/03/b378a253-report-web-new-26520.pdf

Гледайте на живо демонстрацията: https://act.gp/Demonstratsia-zavrushtane-v-budeshteto

Демонстрация „Завръщане в бъдещето“, 18 май, 2020 г.
© Божидар Николов/ „Грийнпийс“ ©„Грийнпийс“ – България

Докладът „Завръщане в бъдещето“ е достъпен и на английски език тук.