Доклад на „Грийнпийс“ разкри, че френската „Фраматом“ и немската „Сименс Енерджи“ подкрепят руските икономически и геополитически интереси, като продължават да осигуряват високи технологии и ноу-хау на руската държавна корпорация „Росатом“. Двете компании си затварят очите за активната роля на „Росатом“ в инвазията в Украйна.

© Грийнпийс

Защо настояваме за санкции срещу „Росатом“ и каква е ролята ѝ на окупатор

„Грийнпийс“ настоява „Росатом“ незабавно да бъде включена в списъка със санкции на Европейския съюз срещу Русия, защото корпорацията участва пряко в руската инвазия в Украйна – нейни служители са били разположени в окупираните атомни централи „Чернобил“ и „Запорожие“ и дори в момента продължават да са в „Запорожие“. По този начин „Росатом“ излага украинското и европейското население на риск от ядрена катастрофа.  

Ситуацията е допълнително изострена от разрушаването на язовира „Каховка“ и от предполагаемото миниране на охладителния резервоар на АЕЦ „Запорожие“.

„Една атомна централа е заплашена от унищожение чрез окупация от чуждата ядрена корпорация „Росатом“ и от руските военни сили“ – обясни ядреният експерт от „Грийнпийс“ Шон Бърни. – „И същата тази престъпна компания получава директна помощ за своите атомни централи, включително тези на територията на Русия, от двете най-големи европейски енергийни корпорации!“. 

Не е случайно, че именно държавите с общ икономически интерес с „Росатом“, особено Унгария и Франция, блокираха ядрените санкции на ЕС. „С руската ядрена държава не може да се прави бизнес както в нормално време“, заяви Бърни.

Как „Фраматом“ и „Сименс“ подпомагат Русия?

Доклад на „Грийнпийс“ за атомните партньори на Русия © Грийнпийс

Докладът на „Грийнпийс“ се съсредоточава върху проектирането, производството и доставките на високи технологии за измерване и управление, описвани от „Фраматом“ и „Сименс“ като мозъка и централната нервна система на една атомна централа. „Росатом“ има договори и с френски, и с германски компании относно осигуряване на технологии за измерване и управление за атомни централи в Русия, включително и за реактори, които в момента са в процес на изграждане. Договорите включват и задгранични проекти на корпорацията, по-специално в Унгария и Турция.

Разследването на „Грийнпийс“ повдига въпроса дали след началото на пълномащабната инвазия в Украйна служители на „Фраматом“ и „Сименс“ не са продължили да работят на територията на руските атомни централи. Благодарение на доходоносни договори персоналът на „Фраматом“ и „Сименс“ ремонтира и инсталира своите технологии в атомните централи на „Росатом“ и така пряко ѝ помага да подобри производителността на реакторите си.

Русия – зависима от ядрена сделка с европейски компании

Докладът на „Грийнпийс“ показва, че сътрудничеството на френската „Фраматом“ и германската „Сименс Енерджи“ е от решаващо значение за Русия, а също и за други държави, които разширяват своя ядрен бизнес. Без технологиите за измерване и контрол на „Фраматом“ и „Сименс“ „Росатом“ бързо ще се сблъска със сериозни проблеми с ядрените си операции.

В крайна сметка, не е ясно и как се употребяват онези изпратени в Русия технологии, които биха могли да бъдат използвани и за военни цели. А „Росатом“ отговаря за всички нива на руската ядрена програма – от атомни електроцентрали през подводниците до балистичните ракети.

„За да спрем ядрената сделка между ЕС и Русия, са необходими незабавни и обширни санкции“ – каза Катерина Бистритска от „Грийнпийс“. – „Ако „Фраматом“ и „Сименс“ сами нямат морала и куража да прекратят сделките си, за които в крайна сметка плаща украинският народ, то тогава трябва да бъдат задължени от политиците.“

Целият доклад можете да прочетете на английски език тук.

Лица за контакт:
Христо Панчев, координатор „Зелено възстановяване на Украйна“ в „Грийнпийс“ –Централна и Източна Европа, [email protected]
Само на английски език: Катерина Бистрицка, мениджър комуникации в „Грийнпийс“ – Централна и Източна Европа за Украйна, [email protected]