Frederikshavn, 31. marts 2022: 11 aktivister fra Greenpeace blokerer netop nu et tankskib fra at omlaste 100.000 tons russisk olie til den 330 meter lange supertanker Pertamina Prime. Aktivisterne har placeret sig mellem de to tankskibe, så de ikke har mulighed for at lægge sig op på siden af hinanden og gennemføre omlastningen. Tre aktivister ligger i vandet med bannere, tre befinder sig i kajakker og de resterende er i gummibåde. Tankskibet Seaoath, der skulle omlaste olie til Pertamina Prime bekræftede over radioen kort efter blokaden begyndte kl. 11, at de har afbrudt omlastningen på grund af Greenpeaces blokade.
Aktivisterne kræver, at vi frigør os fra fossile brændsler fra Rusland og så hurtigt som muligt omstiller energisystemet til grønne energikilder. 

Folketinget har ikke villet forbyde de omlastninger af russisk olie i dansk farvand, der fortsat finder sted, og som foregår med dansk assistance fra blandt andet statsejede Danpilot.

“Det nærmer sig statsstøtte til Putins krigsmaskine, når en statsejet dansk virksomhed hjælper med at afsætte russisk olie. Det burde for længst være gjort forbudt at omlaste russisk olie i Danmark. Hvis Folketinget virkelig vil arbejde for fred, må de hindre Ruslands eksport her og nu, hurtigst muligt finde fælles EU-fodslag for et importforbud og sikre en gennemgribende omstilling til konfliktfri, grøn energi”, siger Sune Scheller, der tager del i aktionen og til daglig er kampagnechef i Greenpeace i Danmark. 

Der er udover Danmark og Rusland også aktivister fra Sverige, Norge og Tyskland.
Greenpeace-aktivister har i løbet af de seneste to uger i alt syv gange forsøgt at stoppe tankskibe med russisk olie. 

Som den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj også påpegede i sin tale til Folketinget i forgårs, er EU’s indkøb af olie den største årsag til vores afhængighed af Rusland og vores største bidrag til, at krigen kan fortsætte i Ukraine. En tredjedel af den russiske stats indtægter kommer fra salg af olie, og EU aftager omkring halvdelen af den russiske olieeksport, hvilket er nok til at finansiere hele Ruslands militær ifølge den europæiske NGO Transport&Environment. Europa købte i 2021 dagligt for næsten 2 milliarder kroner russisk olie. 


Fotos og video fra dagens protest (video kommer indenfor et par timer) – samt fotos og video fra de seks forudgående protester mod olietankerne i dansk farvand – kan hentes HER
Fotos og video fra de seks tidligere aktioner kan hentes HER

Kontakt
For interviews med kampagne- og programchef Sune Scheller eller en aktivist, kontakt presseansvarlig Emma Oehlenschläger, tlf. 28251629.

Fakta om Greenpeace 6 forudgående aktioner:

Lørdag 26/3: Aktivister forsøgte at stoppe et tankskib med gummibåde og kajakker syd for Lolland.

Fredag 25/3: Aktivister sejlede ind foran en tanker med den nyindkøbte sejlbåd Tanker Tracker. Båden er opkaldt efter Greenpeace’ Twitter-bot @RUTankerTracker, som indtil videre har dokumenteret mindst 299 tankere, der har forladt Rusland siden krigen brød ud. 132 af dem med kurs mod Europa.

Onsdag 23/3: Den kendte danske skuespiller Carsten Bjørnlund sluttede sig til Greenpeace og forsøgte som én ud af 5 svømmende aktivister at stoppe et tankskib på vej mod Rotterdam. Før svømmer-blokaden sejlede to andre grupper af aktivister op på hver sin side af tankeren og malede budskaberne ‘Oil fuels war’ og ‘Oil is war’. 

Søndag 20/3: Greenpeace-aktivister gennemførte den første aktion mod omlastninger af russisk olie i dansk farvand. Her malede aktivister ‘Oil is war’ på siden af en olietanker, der forinden var blevet omlastet ud for Frederikshavn.

Lørdag 19/3 og fredag 18/3: Her fandt de to første protester sted i Østersøen sydøst for Langeland, hvor svømmere og kajakker forsøgte at blokere olietankere med russisk olie.