Ursula von der Leyen har netop præsenteret EU-Kommissionens udspil til en europæisk Green Deal, der indeholder reformer for den grønne omstilling på tværs af politikområder. Her følger kommentarerne fra Greenpeace.

Kommentarer fra Mads Flarup Christensen, generalsekretær for Greenpeace Norden (mobil: 2810 9022): 
“EU-Kommissionens udspil sætter en ny og større retning, men ser ud til at være mere grøn af navn end af gavn. For nylig erklærede EU-parlamentet nødtilstand for klimaet, men når vi ser Ursula von der Leyens og Kommissionens ambitioner for at bremse klimakrisen, lader det til, at alvoren ikke rigtig er tikket ind. På mange områder tilgodeser planen i højere grad industrien på bekostning af ambitionerne for klima og natur.”

“Målet om at EU-landene skal hæve reduktionerne af drivhusgasserne til 50-55 procent i 2030 er langt fra nok til at nå Paris-aftalens 1,5-gradsmål, når Europa i øjeblikket styrer mod en temperaturstigning på over tre grader, hvilket kan gøre klimakatastrofer til normalen for de næste generationer.”

“Nu skal Danmark og andre progressive EU-lande kæmpe for, at der sættes et mere ambitiøst mål om at reducere med mindst 65 procent, så EU kan indfri Paris-aftalens målsætning. Med en ny og stærk klimalov i ryggen har den danske regering de bedste forudsætninger for at presse på.”

“Mens borgere i hele verden går på gaden og viser klimahandling, og verdens lande forhandler ved for at levere til Paris-aftalens mål, præsenterer EU-Kommissionen en plan, der vil for lidt og for sent. Målet om at Kommissionen først skal spille ud med det vigtige 2030-mål til sommer næste år er ude af sync med det nødvendige tempo. Det vil ikke være tids nok til, at EU kan indmelde skærpede klimaplaner forud for næste klimatopmøde i Glasgow til november.”

“Hvis EU udmelder et opgraderet 2030-mål inden for sine første 100 dage, kan det skabe en dynamik, som betyder, at resten af verdens lande ikke får en undskyldning for at udskyde den påkrævede klimahandling.”
“Videnskaben og FN’s Klimapanel gør det klart, at alle sektorer må stille om og udvikle sig, så vi kan få klimaet i bedre balance inden for det næste årti. EU’s store klimaplan viser ingen ambition om, at EU’s landbrug skal skære ned i den massive produktion og forbruget af kød og mejeriprodukter, hvor også Danmark skiller sig ud som verdens største producent af kød per indbygger. Kommissionen bør i stedet sætte klare mål for at at dyrke mere plantebaseret mad, der passer på klimaet, naturen, sundheden og mætter flere munde i en verden med høj befolkningsvækst.”