Dybhavsminedrift truer livet i havet

Underskrevet Mål

{{targetCounter}}

{{goal}}

Stop minedrift på havbunden, før det starter.

Lige nu har vi en sjælden mulighed for at stoppe en destruktiv industri, før den har en chance for at starte. Sammen kan vi sørge for at få flere regeringer til at gå imod industrien. 

Jeg ønsker fortsat at kæmpe for vores blå planet med Greenpeace og modtage information om hvordan jeg kan være med til at beskytte vores planet, klima og miljø. Læs vores privatlivspolitik her.

Støt fast. Din støtte går blandt andet til:

Vær med til at beskytte havet og kæmpe sammen med os for, at mineselskaber ikke får tilladelse fra deres regeringer til at pløje den dybe havbund op.

Red havene

En grådig industri ønsker at pløje havbunden op på jagt efter mineraler (manganknolde). Hvis denne industri får lov til at starte, vil gigantiske maskiner, der vejer mere end en blåhval, blive sænket ned på havbunden for at plyndre disse uberørte havøkosystemer.

Tænk, hvis vi kunne gå tilbage i tiden og stoppe olieboringer ved oliealderens begyndelse og forhindre miljø- og klimakatastrofer. Muligheder som denne kommer ikke ofte. Vi har lige nu en unik mulighed for at stoppe endnu en udvindingsindustri fra at skade vores klima og blå planet. 

Mineselskaber har i flere år presset International Seabed Authority ISA (Den Internationale Havbundsmyndighed) til at udstede tilladelser til minedrift, og de har fundet et smuthul i systemet for at gå udenom den officielle tilladelsesproces. Fredag den 28. juli sluttede forhandlinger om, hvorvidt der skulle udstedes tilladelser til minedrift på havbunden efter tre ugers intense forhandlinger. Det lykkedes os at forhindre mineindustrien i at få grønt lys til at starte kommerciel dybhavsminedrift. Eftersom vi ikke kender konsekvenserne af minedrift på havbunden, valgte mere end 20 regeringer ikke at give tilladelser i denne omgang.

Dette betyder desværre ikke et permanent stop, men det gør at havene og kystsamfund særligt omkring Stillehavet får et lille pusterum. Og at minedrift på havbundden fortsat udgør en trussel de kommende år – i mellemtiden er der blevet givet et moratorium, et midlertidigt forbud. Men mineselskaber fortsætter deres uhæmmede lobbyisme for at plyndre havbunden. Vi siger “NEJ” til dette.

Kæmpe sejr! Norge droppper planer om dybhavsminedrift i Arktis i mindst 2025 ud


Det var i januar, den nuværende norske regering åbnede op for dybhavsminedrift på havbunden i et arktisk havområde på størrelse med Italien. Men efter stort pres fra Greenpeace og andre norske miljøorganisationer og hårde budgetforhandlinger med mindretalspartiet Socialistisk Venstre er regeringspartierne blevet enige om at stoppe den planlagte uddeling af licenser i mindst hele 2025. Det indebærer, at dybhavsminedrift er pauset i hvert fald frem til det norske stortingsvalg i september 2025. Og skulle en fremtidig regering ville åbne for processen igen, kommer vi til at gøre det meget svært for dem!

Vi vil ikke lade denne destruktive industri ødelægge det unikke liv i dybhavet, i Arktis eller andre steder. Nu har vi momentum, og vi skal holde presset på politikerne oppe. Arbejdet med at stoppe denne industri, i Norge, globalt og for altid, fortsætter.

Lad os sammen kræve et permanent stop, før det er for sent.

dybhavsminedrift

Hvorfor er minedrift på havbunden en trussel?

Dybhavsminedrift er en ny risikabel og ultra-ødelæggende udvindingsindustri. Tanken er at tunge maskiner river havbunden op over store områder for at indsamle mineraler. 

Støjen og lysforureningen fra maskinerne forstyrrer og desorienterer havets dyr selv på lavt vand. Støjen bevæger sig hundredvis af kilometer gennem vandet.

Giftige dampe og skyer af sediment, der stiger op fra dybet, kvæler livet i havet.

Maskinerne ødelægger dybhavshabitater, som er livsgrundlag for flere arter, som ikke findes andre steder i verden.

Når havbunden pløjes op, spredes det kulstof, som har været fanget og lagret i sedimenter i tusindvis af år, ud i vandet. Det forstyrrer havets biokemiske balance og forværrer klimakrisen.

Hvordan stopper vi dybhavsminedrift?

Vi afslører sandheden. Med vores skibe overvåger vi industriens første test af dybhavsminedrift og viser verden, hvad der sker. Vi forsker og udarbejder rapporter, der afslører farerne og korruptionen i den nye industri.

Vi går ind for bæredygtige produkter og en omstilling til en cirkulær økonomi med fokus på reduceret forbrug, bæredygtighed og reparationer for at mindske behovet for at udvinde råvarer fra naturen.

Vi støtter kystsamfund. Mennesker, der bor ved havet, især på ø-nationer i Stillehavet, er i frontlinjen for at stoppe dybhavsminedrift. Vi hjælper med at bringe deres stemmer frem og forsvare deres ret til bæredygtigt fiskeri – deres levebrød, som er afhængigt af sunde havområder.

Vi får regeringer til at stå op for havene. Flertallet af verdens regeringer er imod dybhavsminedrift, men de gør ikke meget for aktivt at forhindre det. 32 lande har indtil videre sagt, at de vil afvise forslaget om at give grønt lys til dybhavsminedrift i 2023. Sammen kan vi sørge for at få flere regeringer til at gå imod industrien.

Vi håber, du vil støtte vores kampagne med en underskrift.