8. december 2020: Regeringen anført af finansminister Nicolai Wammen (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) præsenterede kl. 15.30 en aftale om en “grøn” skattereform. Bag aftalen står også SF, Radikale Venstre, Venstre og Det Konservative Folkeparti. 

Her følger kommentarer fra Greenpeace – ring endelig for mere.

Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace (tlf. 26 11 39 51), siger: 

“Dagens såkaldt “grønne” skattereform er ikke en hovedmotor i den grønne omstilling, som finansministeren ellers proklamerer ved pressemødet. Aftalen er allerhøjest et haltende æsel, der vil lunte i uforudsigelige retninger frem mod at Folketinget måske tager sig sammen i 2023”. 

“Dagens aftale er trist og fantasiløs, fordi den mangler en konkret plan for en retfærdig og nødvendig afgift på drivhusgasser. Hvis planen er, at Danmark med denne aftale skal tage hul på at indfase reelle klimaafgifter, som vi ved, er et af de mest omkostningseffektive redskaber til at nå 70%-målet, kunne den i det mindste skrue på de knapper, vi har i dag, og som det første hæve de eksisterende CO2-afgifter, mens vi venter på den endelige afgiftsmodel.” 

“Det er fornuftigt nok, at regeringen vil have udarbejdet en brugbar beskatningsmodel. Men der er ingen undskyldning for, at regeringen ikke allerede ved sin tiltrædelse nedsatte en arbejdsgruppe, der i dag kunne fremlægge konkrete modeller for en generel drivhusgas-afgift, så indfasningen kunne begynde i 2021. I stedet går den proces først i gang nu, og regeringen forhaler og udskyder dermed endnu engang den bundne opgave det er at få prissat forurening.”

“Forurening skal prissættes, så incitamenterne til at få gang i omstillingen øges og grønne investeringer sikres. Det er en katastrofe, at vi – på trods af, at forureneren-betaler har været et anerkendt princip siden 1972 – ikke er i stand til at implementere det forholdsvis simple princip i det danske samfund. I stedet er det fortsat enten gratis eller alt for billigt at forurene.”