Suomen valtionyhtiö Fortum on omistamansa hiiliyhtiö Uniperin myötä mukana avaamassa uutta ja valtavaa Datteln 4 -hiilivoimalaa Saksaan. Uuden hiilivoimalan avaaminen on monella tapaa älytön idea – listasin kolme painavaa syytä luopua hankkeesta.
1. Uuden hiilivoimalan avaaminen ilmastokriisin aikakaudella on järjetön teko ja vaarallinen viesti
Fortum perustelee uuden hiilivoimalan käynnistämistä sillä, että Datteln 4 -voimalan myötä “vastaava määrä vanhempaa eli tehottomampaa ja saastuttavampaa kapasiteettia pitää sulkea”. Väite on kyseenalainen.
Alkuperäisen suunnitelman mukaan uusi Datteln 4 -hiilivoimala korvaisi neljä vanhempaa hiilivoimalaa. Datteln 4 -voimalan rakentaminen on kuitenkin viivästynyt vuosilla, ja vanhemmat hiilivoimalat on suljettu jo viisi vuotta sitten.
Saksalaisen ympäristöjärjestö BUND:in mukaan Datteln 4 -hiilivoimalan käyttöönotto ei myöskään vähentäisi päästöjä edes siinä tapauksessa, että se korvaisi muita vanhempia hiilivoimaloita, vaan itse asiassa lisäisi niitä. BUND:in mukaan päästöt kasvaisivat jopa 2–4 miljoonaa tonnia vuosittain.
Uuden hiilivoimalan avaaminen lähettäisi myös erittäin huonon viestin maailmalle. Madridin pannukakkuun päättynyt ilmastokokous alleviivaa johtajuuden tarvetta. Suomen, suomalaisten yritysten ja EU:n on nyt näytettävä mallia.
Ilmaston kannalta on erittäin tärkeää, että Eurooppa osoittaa ilmastojohtajuutta ja toimii esimerkkinä Intian ja Kiinan suuntaan. Jos Saksaan avattaisiin uusi, todennäköisesti Länsi-Euroopan viimeinen, hiilivoimala nyt, teko olisi selkeässä ristiriidassa EU:n ajaman viestin kanssa. Uuden hiilivoimalan avaaminen Saksaan tarjoaisi Intialle ja Kiinalle mahdollisuuden argumentoida EU:n toimia vastaan: miksi vähentää omia päästöjä, jos edes EU ei ole ilmastotavoitteidensa kanssa tosissaan?
2. Uuden hiilivoimalan avaaminen on taloudellinen riski
Uniper toteaa itse vuoden 2018 raportissaan, että Datteln 4 -hiilivoimalan avaamiseen liittyy taloudellinen riski. Tämä johtuu muuttuneesta markkinatilanteesta: Datteln 4 -hiilivoimalan avaaminen on myöhästynyt vuosilla, joten sähkön hinta ei enää vastaa alkuperäisiä laskelmia. Uniperin asiakkaat, energiayhtiö RWE sekä Deutsche Bahn (Saksan valtion rautatieyhtiö), ovat pyytäneet Uniperilta päivitettyjä hintoja sopimuksiinsa. On siis odotettavissa, että jos Datteln 4 -hiilivoimala otetaan käyttöön, sähköä tullaan myymään halvemmalla kuin alunperin suunniteltiin.
Myös Fortumin nykyiset omistajat ja sijoittajat ovat alkaneet kyseenalaistamaan Fortumin strategiaa. Hyvä esimerkki tästä on Fortumin kolmanneksi suurin omistaja, eläkevakuutusyhtiö Varma, joka ilmoitti marraskuun lopussa tavoitteekseen hiilineutraalin sijoitussalkun vuoteen 2035 mennessä. Samalla sijoittajajätti ilmoitti, että salkussa olevien yhtiöiden hiilivoimalat tulee sulkea vuoteen 2030 mennessä. Datteln 4 ei sovi tähän yhtälöön mitenkään.
3. Luvassa vuosia kestäviä oikeusjuttuja ja mielenosoituksia Fortumia ja Suomea vastaan
Saksalainen ympäristöjärjestö BUND on käynyt monta oikeustaistelua Datteln 4 -hiilivoimalaa vastaan. Tähän mennessä järjestö on voittanut kaikki oikeustapaukset. Mikäli voimala päätetään ottaa käyttöön, BUND on kertonut jatkavansa oikeustaistelua. Odotettavissa on siis vuosia kestäviä oikeusjuttuja Fortumin tulevaa hiilivoimalaa vastaan.
Datteln 4 ei nauti suurta suosiota saksalaisten parissa. Uutta hiilivoimalaa on vastustettu jo yli kymmenen vuoden ajan, ja voimalalla on järjestetty lukuisia mielenosoituksia. Viimeksi vain kaksi viikkoa sitten sadat saksalaiset nuoret kerääntyivät osoittamaan mieltään hiilivoimalan käyttöönottoa vastaan. Datteln 4:stä onkin hyvää vauhtia tulossa uusi “Hambachin metsä” – ikoninen kamppailu Saksan hiilipolitiikasta.
Tuhannet aktivistit kamppailivat vuosien ajan estääkseen toista saksalaista hiilijättiä, RWE:tä, tuhoamasta vanhaa metsää ruskohiilikaivoksen tieltä. Osa aktivisteista asui metsässä monta vuotta estäen hakkuiden laajentamisen. Viime vuoden lokakuussa saksalaisen Ende Gelände -verkoston kutsumana yli 5000 ihmistä ympäri Eurooppaa osallistui kaivoksella järjestettyyn massakansalaistottelemattomuus -tapahtumaan. Samoihin aikoihin yli 50 000 ihmistä osallistui kaivoksen lähellä RWE:n suunnitelmia vastustaneeseen mielenosoitukseen. Mielenosoitus muuttui yllättäen juhlaksi, kun oikeus päätti, että RWE:n on keskeytettävä hakkuut. Oikeudessa voittaneen valituksen takana oli ympäristöjärjestö BUND.
Jos Datteln 4 saa luvan käynnistyä, lisää mielenosoituksia on odotettavissa. Ja silloin hiilivoimalan lipputangossa heiluisi myös Suomen lippu.
Fortum on tienhaarassa: vaihtoehdot ovat joko yhtiön brändin mukainen “puhtaampi maailma” tai sitten hiilenmusta tulevaisuus. Tällä hetkellä näyttää siltä, että yhtiö aikoo valita jälkimmäisen.