Eläkevakuutusyhtiö Varma ilmoitti tänään, että se aikoo tehdä sijoitussalkustaan hiilineutraalin vuoteen 2035 mennessä. Suomen suurimpiin sijoittajiin kuuluvan Varman päätös lähettää vahvan viestin paitsi muille institutionaalisille sijoittajille, myös Varman salkussa oleville yrityksille, kuten Fortumille. Varma on Fortumin kolmanneksi suurin omistaja. 

Varma aikoo vauhdittaa hiilivoimaloiden alasajoa sekä luopua öljynporaukseen liittyvistä sijoituksistaan. Varma tekee selväksi, että salkussa olevien yhtiöiden hiilivoimalat tulee sulkea vuoteen 2030 mennessä.

“Tämä on päätös, joista muiden suomalaisten suursijoittajien sekä valtion omistajaohjauksen tulisi ottaa mallia. Varman päätös on vahva viesti erityisesti Fortumille, jonka on suljettava Uniper-kauppojensa mukana tulleet hiilivoimalat nopeasti ja viimeistään vuoteen 2030 mennessä, jos meinaa pysyä Varman salkussa. Tällä hetkellä Fortumin linjaukset ovat kaukana tästä”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

Varma on Fortumin kolmanneksi suurin omistaja. Fortumilla on Uniper-oston myötä Saksassa seitsemän hiilivoimalaa, joista yksi on jopa vielä rakenteilla. Fortumin tuleva tytäryhtiö Uniper suunnittelee avaavansa jättimäisen Datteln 4 -hiilivoimalan ensi keväänä, vastoin hiilikomitean suosituksia ja kansalaisten vaatimuksia. Lisäksi Uniper pyrkii hankaloittamaan hiilen alasajoa Hollannissa ja uhkaa välimiesoikeudella Hollannin hallitusta, joka on parhaillaan säätämässä hiilenpolton kieltävää lakia.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
040 164 8606
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja
041 460 9873
[email protected]