Április 22. a Föld napja. Ha a klímaváltozásról, erdeink rohamos ütemű pusztulásáról és a fajok tömeges kihalásáról szóló hírek téged sem hagynak nyugodni, akkor ezen a napon még jobban felerősödhet benned az érzés, hogy cselekednél a bolygónk védelmében. Összegyűjtöttünk 30 dolgot, amit megtehetsz a következő egy hónapban, hogy május 22-én, a biológiai sokféleség világnapján már elmondhasd magadról: igazi feketeöves környezetvédő lettél.

1. Mondj nemet az eldobható műanyagokra

© Járdány Bence / Greenpeace

Ha olvasod ezt a blogcikket, akkor már biztosan te is vászontáskával jársz a piacra és a boltba, van saját kulacsod és figyelsz arra, hogy ne kérj szívószálat az italodhoz. Az egyéni szintű lépések rengeteget számítanak, azonban a cégek felelősségvállalása és szigorú törvényi szabályozások nélkül nem sok esély van rá, hogy kikeveredjünk a műanyagválságból. Együtt már elértük, hogy Magyarország korlátozza az eldobható műanyag zacskók használatát. Most az eldobható PET-palackon a sor, ami egyre jobban elárasztja folyóinkat, erdeinket, parkjainkat. Kérd te is a kormányt, hogy hozza vissza a betétdíjat, és törvényileg kötelezze a gyártókat és forgalmazókat a palackok újrahasznosítására és újratöltésére.

2. Ha teheted, használd a közösségi közlekedést

© Járdány Bence / Greenpeace

Gondolj bele abba, hogy mi lenne, ha a közösségi közlekedésről mindenki áttérne az autók használatára. Totális káosz és zsúfoltság az utakon. És hogyan alakulna a forgalom akkor, ha még több ember ülne át az autójából vonatra, buszra, metróra, villamosra? Energia- és helytakarékosság szempontjából a közösségi közlekedés a leghatékonyabb módja annak, hogy naponta milliók jussanak el A-ból B-be. Egy jól kiépített közlekedési rendszer pedig szociális biztonsági hálót is nyújt az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknek, akik így nem kényszerülnek rá arra, hogy autót kelljen vásárolniuk és fenntartaniuk. Mi a Greenpeace-nél azért küzdünk, hogy mihamarabb elérhető legyen a tiszta, magas színvonalú közösségi közlekedés, de a közösségi közlekedés használatával te már most is támogathatod ezt a fejlődési irányt.

3. Bringázz, gyalogolj

© Járdány Bence / Greenpeace

Az EU-ban az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint negyede a közlekedésből származik, és ez még nem is tartalmazza a motorokat hajtó benzin és a gázolaj előállításából származó kibocsátást. A belső égésű motoros járművek növelik a városok légszennyezettségét, a szennyezett levegő károsítja az emberi egészséget, ez pedig összességében elősegíti a különböző vírusoknak való kitettséget. Ha teheted, autó helyett pattanj bringára, rövidebb távokon gyalogolj, rollerezz. Ha mégis autóba ülnél, válaszd az elektromos meghajtással működő autómegosztó szolgáltatások egyikét.

4. Ha utazol, tedd azt fenntartható módon

© André Hemstedt & Tine Reimer / Greenpeace

Utazásaid előtt mérd fel, hogy van-e alternatíva az autózás vagy repülés helyett. Ha teheted, a repülőút helyett válaszd a vonatot, az úti célra érkezve pedig tömegközlekedj, bringázz, rollerezz és gyalogolj. Az újabb és újabb PET-palackos ásványvizek vásárlása helyett hordj magaddal kulacsot és azt töltsd fel időnként fogyasztásra alkalmas ivóvízzel. Úticélodon térképezd fel, milyen lehetőségek vannak egészséges, növényi alapú étkezésre. Ha tudsz, akkor pedig olyan szálláshelyet válassz, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, például energiahatékony üzemeltetéssel, helyi, szezonális, bioélelmiszerekből összeállított reggelivel vagy azzal, hogy nem használnak eldobható műanyagokat.

5. Válassz tartós, javítható termékeket és követeld ezeket a gyártókon

© Matthias Balk / Greenpeace

A 21. századra az egyszer használatos nejlonszatyrok és PET-palackok mondhatni a szimbólumává váltak annak, hogyan éljük fel egy szempillantás alatt természeti erőforrásainkat. A fogyasztói társadalomnak azt a sajátosságát jelenítik meg, ahol az áruk többnyire túlcsomagoltak, a megvásárolt termékek rövid életűek és gyorsan elavulnak, ugyanakkor elemeikben nem fejleszthetők, nem javíthatók, nem cserélhetők, és így villámgyorsan növelik a hulladékhegyeket. Elég csak, ha például a mobiltelefonjainkra gondolunk. Ha teheted, válassz tartós, többször használható, javítható termékeket, és követeld ezeket a cégeken is a nekik címzett e-mailjeidben, kommentjeidben.

6. Egyél kevesebb húst 🐝

© de Jonge Dorina / Greenpeace

Ha az étkezéseddel is tennél a klímaváltozás ellen, akár már ma este nekiállhatsz ennek a kihívásnak. Kezdj el kevesebb nagyüzemi gazdaságból származó húst és tejterméket fogyasztani, helyette kísérletezz növényi alapú ételekkel – gyorséttermi húsos hambi nem, zöldségfasírtos burger igen. Ha fogyasztasz állati eredetű termékeket, akkor törekedj arra, hogy lehetőleg hazai, szabadon tartott, legeltetett állatoktól származzon. A nagyüzemi hús előállítása ugyanis az erdőirtások egyik legfőbb okozója a világon. Az amazonasi esőerdőt elsősorban azért égetik fel, hogy a megtisztított erdőterületek helyén állatokat legeltessenek vagy takarmánynak használt szóját termesszenek.

7. Válaszd az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszereket 🐝

© Peter Caton / Greenpeace

Az, hogy mit eszel, nem csak az egészségedre, hanem a környezetre is hatással van. Ma az élelmiszereink nagy részét nagyüzemi módszerekkel termelik, ahol rengeteg vegyszert és mérgező anyagot használnak. Ezzel felborul a talaj egészséges ökoszisztémája, eltűnnek a beporzók, és elszennyeződnek az élővizek. A nagyüzemi mezőgazdaság nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz, az erdőirtáshoz és élőlények tucatjainak kihalásához. Válaszd a helyben termelt élelmiszerekeket, melyek a természettel összhangban működő ökológiai gazdálkodásból származnak és törekedj arra, hogy leginkább szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyassz. Ezen a linken többet megtudhatsz a témáról.

8. Segítsd a beporzókat 🐝

© Axel Kirchhof / Greenpeace

Minden harmadik falat ételt a méheknek, vadméheknek és más beporzóknak köszönhetünk. Egyetlen méhcsalád 300 millió virágot poroz be naponta. A méhek azonban riasztó tempóban pusztulnak, ennek oka pedig az, hogy a gyomirtók, permetezőszerek használatával túl sok mérgező növényvédő szert alkalmaznak itthon és a világ más országaiban. Ha van kerted vagy gazdálkodsz, akkor kerüld a méhgyilkos vegyszerek használatát. A magányos vadon élő méheket méhmenedékkel segítheted, vagy telepíthetsz olyan növényeket, amelyeket különösen szeretnek a beporzó rovarok, lepkék, bogarak, szitakötők, pókok. A levendula, zsálya, kakukkfű és a nyári orgona például mindig zsong a rovaroktól virágzás idején.

9. Műveld a házikertedet, gazdaságodat fenntartható módon 🐝

© Juraj Rizman / Greenpeace

Az egészségünk és bolygónk szempontjából egyaránt fontos, hogy megváltoztassuk azt, hogy hogyan termelünk élelmiszert, egyben búcsút is intsünk a káros vegyszerek használatának. Hazánknak kiváló adottságai vannak az ökogazdálkodáshoz – ha te is érdeklődsz eziránt, nézz szét oktatóvideóink, kiadványaink és előadásaink között! Tanulhatsz tapasztalt ökogazdák által tartott  korábbi képzéseink előadásaiból és számos kiadványunkból. Részletesen kidolgozott anyagainkban hasznos példát, tanácsot és érdekességet találsz majd a szántóföldi ökogazdálkodás, az ökogyümölcs-termesztés, és a biológiai növényvédelem témakörében is.

10. Ismerd meg és óvd a természetet 🐝

© Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Ha megvédjük a természetet, a természet is megvéd minket. Ehhez azonban először meg kell ismernünk a csodálatos életközösségeket. Tölts sok időt a természetben, tanulmányozd a fákat, a rovarokat, a madarakat. Minél jobban megismered az élővilág sokszor egészen meglepő összefüggéseit, annál inkább szeretnél majd tenni az ellen, hogy kevesek kisajátítsák vagy elpusztítsák ezeket a felbecsülhetetlen értékű rendszereket. Ez azért is nagyon fontos, mert a természet kizsákmányolása megteremti a feltételeket a Covid-19 koronavírushoz hasonló fertőzések kialakulásához és terjedéséhez, és ha így folytatjuk tovább, akkor a jövőben nem fogjuk tudni elkerülni újabb és újabb világjárványok kitörését.

11. Kérd a kormánytól, hogy védjék meg természeti kincseinket 🐝

© Dobos Balázs / Greenpeace

Most készül Magyarország Nemzeti Biodiverzitás Stratégiája, amely gondoskodni tudna hazánk természeti értékeinek védelméről. Ahhoz, hogy egy valóban hatékony stratégia szülessen, az kell, hogy sokan legyünk, akik kiállunk az élővilágunk megóvásáért. Nagyon erősek azok a lobbicsoportok, akik a bolygónkat csupán profitszerzés céljából rombolják, te viszont segíthetsz abban, hogy ennek vége legyen. Írd alá petíciónkat, amivel azt szeretnénk elérni, hogy hazánk ma még gazdag élővilágát ne pusztítsák tovább környezetszennyezéssel, élőhelyeket feldaraboló utakkal, a folyók és tópartok lebetonozásával, az öreg erdők kivágásával és káros vegyszerek tömegét használó mezőgazdasággal.

12. Ha faültetésbe kezdesz, konzultálj szakértőkkel 🐝

© Katkó Blanka / Greenpeace

Az utóbbi években sokan kezdtek egyéni szinten vagy közösségekhez kapcsolódva faültetésekbe. A fásítás hosszú távon azonban csak akkor lehet eredményes, ha megfelelő előkészületek után vágsz bele, így ha ezen a projekten gondolkozol, akkor érdemes szakértő véleményét kérni. Nem mindegy például, hogy milyen fát, hogyan és hova telepítesz. Érdemes őshonos, vagy ökológiai rendszerünkbe illeszkedő fajokat választani. A kőrisek, juharok, hársak olyan Magyarországon honos fafajok, amelyek jól elviselik a zord városi körülményeket is. Fontos, hogy az invazív fajokat elkerüld, hiszen ezek gyors elterjedésükkel komoly károkat tudnak okozni a még jó állapotú természetes élőhelyeken.

13. Válassz olyan termékeket, melyek előállításához nem tapad erdőirtás 🐝

© Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Az erdőirtások csaknem 80 százalékáért a nagyüzemi mezőgazdaság rohamos terjeszkedése felelős, ezen belül az olyan termékek előállítása, mint a marhahús, a tejtermékek, a takarmánynak szánt szója, a pálmaolaj, a kakaó és a papír. Bár a világ erdeinek csupán 4%-a található az Európai Unióban, az erdőpusztításokhoz tapadó termékek fogyasztása miatt az EU felelős a globális erdőirtások több mint 10%-áért. Vásárlásaidnál törekedj arra, hogy olyan helyi, fenntartható forrásból származó élelmiszereket és termékeket válassz, melynek egyik összetevőjéhez sem kellett fákat pusztítani az amazonasi esőerdőben, Indonéziában, a Kongó-medencében vagy bárhol máshol a világon. 

14. Add a neved az óceánok védelméhez 🐝

© Marten van Dijl / Greenpeace

Klímaváltozás, műanyagszennyezés, mélytengeri bányászat, túlhalászat – az óceánokat fenyegető veszélyek napról napra súlyosabbak. Pedig védelmük az élővilágunk és az egész emberiség fennmaradása szempontjából kulcsfontosságú lenne, hiszen az oxigén felét, amit belélegzünk az óceánoknak köszönhetünk. A kormányok tárgyalásokat kezdtek egy világszintű, óceánvédelmi egyezmény létrehozásáról. Ha sikerül megegyezésre jutniuk, akkor a világ óceánjainak egyharmada védelem alá kerülhet. Már több mint 3,5 millió ember csatlakozott az erről szóló globális petíciónkhoz. Támogasd te is ezt a célt aláírásoddal.

15. Támogasd klímavészhelyzet petíciónkat aláírásoddal

© Járdány Bence / Greenpeace

A klímaváltozás miatt az elmúlt 50 évben megnőtt a szélsőséges időjárási események száma a világon. Egyre többször fordulnak elő pusztító áradások, hosszú aszályos időszakok, erdőket felégető tüzek és intenzív viharok. Az egész világnak, és ezen belül Magyarországnak is azonnal lépnie kell, hogy mérsékeljük a felmelegedést. Kérd te is a hazai döntéshozókat, hogy cselekedjenek a klímavészhelyzetnek megfelelően. Ehhez csináltunk egy petíciót, amiben olyan fontos témákra hívjuk fel a figyelmet, mint erdeink és az élővilágunk védelmének fontossága, közlekedésünk átalakítása és fogyasztási szokásaink megváltoztatása. Ha sokan akarjuk a változást, a döntéshozóknak muszáj lesz cselekedni. Segíts aláírásoddal, hogy elérjük ezt a célt.

16. Csatlakozz klímavédő mozgalmakhoz

© Járdány Bence / Greenpeace

A döntéshozók számára sokféleképpen tudunk üzenni. Jelenleg az a legfontosabb, hogy lássák: sokan vagyunk, akik elvárjuk tőlük az azonnali, érdemi lépéseket. Ha szeretnél, csatlakozhatsz klímavédő mozgalmakhoz. Ha így teszel, akkor hasonló gondolkodású emberekkel együtt követelheted a politikusoktól és cégektől, hogy tegyenek lépéseket azért, hogy bolygónk még sokáig élhető legyen. Igaz, a koronavírus-járvány miatt a klímatüntetések leginkább az online térbe kerültek át, érdemes megkeresni a Fridays for Future Magyarországot és az Extinction Rebellion Magyarországot, és érdeklődni terveikről, programjaikról, valamint arról, hogy hogyan segíthetsz.

17. Vezesd környezettudatosan háztartásodat

© Basilio H. Sepe / Greenpeace

Kis odafigyeléssel és néhány egyszerű lépéssel a saját otthonodat is kialakíthatod úgy, hogy az energiahatékony legyen. Például amikor a fogat mosol, zuhanyzol vagy mosogatsz, ne folyasd feleslegesen a vizet. A lakásodat energiatakarékos LED-fényforrásokkal szereld fel, és ha új háztartási gépre van szükség, mert a régi javíthatatlanul tönkremegy, akkor válassz energiahatékony háztartási eszközöket. Ha nem is tudod hőszigetelni a lakásodat, vagy kicseréltetni a nyílászárókat, takarékoskodni akkor is tudsz: ha 1 fokkal csökkented a lakás hőmérsékletet, akkor mintegy 6%-kal kevesebb energiát fogsz a fűtésre fordítani. Emellett gyűjtsd szelektíven a szemetet, tájékozódj, mit hova dobj, hogy a hulladék lehetőleg újra legyen hasznosítva, ahelyett, hogy feleslegesen hulladéklerakóra vagy égetőbe kerülne.

18. Követeld a megújulók terjesztését

© Pethe Attila (SkyViewAir) / Greenpeace

Nemzetközi szinten a szél- és a napenergia a leggyorsabban növekvő energiaforrások. A megújulókra azért is van nagy szükség, mert a gazdaságunkat legkésőbb 2050-re szén-dioxid-semlegessé kell tennünk, hogy teljesíteni tudjuk a Párizsi Klímaegyezmény 1,5 fokos célkitűzését. Ehhez a lehető legtöbbféle megújulós technológiát alkalmazó, decentralizált és rugalmas villamosenergia-rendszer kialakítására van szükség, mely hazánkat is átvezetné a hatékony, zéró/alacsony karbonkibocsátású gazdaság felé. Segíts aláírásoddal, hogy itthon is csatlakozhassunk a megújuló energiák forradalmához.

19. Válassz olyan pénzügyi intézetet, ami nem fektet szennyező iparágakba

© Lise Bockler / Greenpeace

Lehet, hogy a bankod átállt az elektromos autók használatára, az irodaházaik napelemekkel vannak felszerelve, ám sok esetben ezek a zöld irányba tett lépések eltörpülnek amellett, hogy a pénzintézet valójában a fosszilis ipart támogatja különböző beruházásokkal, hitelekkel. Érdemes ezért érdeklődni a banknál, hogy mit tesznek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, van-e valóban zöld pénzügyi termékük és hogyan garantálják, hogy nem fokozzák tovább a klímakrízist.    

20. Követelj zöld gazdasági újraindítást

© Járdány Bence / Greenpeace

A koronavírus-járvány kíméletlenül hívta fel a figyelmet társadalmunk sérülékenységére, miközben világossá vált, hogy a járvány utáni újjáépítéssel a klíma- és ökológiai válságra is megoldást kell találnunk, vagy a jövőben még súlyosabb krízisekkel kell szembenéznünk. A tavalyi Föld napján egy javaslatcsomagot tettünk közzé, melyben azt várjuk a kormánytól, hogy a koronavírus-járvány leküzdésével párhuzamosan éljen történelmi felelősségével és a gazdaságélénkítésre szánt közpénzből egy zöldebb, egészségesebb és igazságosabb Magyarországot építsen újra. Követeléseinket öt pontban foglaltuk össze egy petíció formájában – neked csak annyi a dolgod, hogy aláírd, ha egyetértesz vele.

21. Írj a cégeknek, hogy valóban zöldüljenek

© Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

A cégek előszeretettel hangoztatják, hogy a műanyagról átállnak az újrahasznosított alapanyagokból készült csomagolásra, napelemmel szerelik fel az irodáikat vagy csökkentik a kibocsátásaikat. Ám általában, ha megkapargatjuk egy kicsit a felszínt, akkor hamar kiderül, hogy a hangzatos marketingszövegek mögött környezetromboló tevékenységeiket tovább folytatják. Az üdítős cégek ugyanúgy öntik a világra az eldobható PET-palackokat, az olajvállalatok újabb és újabb kutakat fúrnak, a szupermarketek pedig polcaikat olyan termékekkel töltik fel, melyek előállításához erdőket kellett kiirtani valahol a világban. Egyéni szinten te is követelheted egy cégtől, hogy tegyen valóban ambiciózus vállalásokat a fenntarthatóbb irányba. Hívd fel őket, írj nekik levelet, vedd fel velük a kapcsolatot a közösségi médián keresztül, hogy érezzék, a fogyasztóknak igenis fontos a környezetvédelem.

22. Támogass egy számodra kedves szervezetet

© Pethe Attila (SkyViewAir) / Greenpeace

Ha fontos számodra egy ügy, fontold meg, hogy adománnyal támogatod az azt képviselő szervezetet. Gondolj arra, hogy egy civil szervezethez sok esetben fordulhatsz szakmai segítségért, és egy szervezet bevonása nagymértékben tudja növelni az adott ügy láthatóságát és az azt támogatók számát. A Greenpeace bevételei fennállásunk óta kizárólag magánszemélyektől és magánszemélyek által alapított alapítványoktól származnak, az egyszeri és rendszeres adományozóink biztosítják fennmaradásunkat és ezáltal azt, hogy tovább folytathassuk a küzdelmet egy zöldebb, igazságosabb és egészséges bolygóért. Köszönjük, ha úgy döntesz, hogy adománnyal támogatod munkánkat. Ehhez további információkat találsz honlapunkon.

23. Vegyél részt a jeles napokon

© Járdány Bence / Greenpeace

A zöld jeles napok azért fontosak, mert ráirányítják a figyelmet egy adott környezet- vagy természetvédelmi témakörre és az azt övező problémákra, megoldásokra. Az ilyen napok megadhatják a kezdő löketet arra is, ha változást szeretnél elérni az általad fontosnak tartott ügyben. Az autómentes nap például remek alkalom arra, hogy különböző tájékoztató anyagokat ossz meg a közösségi médiában a tiszta levegő érdekében. Ha az eldobható PET-palackok kiszorításáért küzdesz, akkor csinálhatsz egy kihívást az ismerőseid körében, melyben megkéred őket, hogy egy egész hónapra mondjanak le a műanyag palackos italokról. Ne feledd, már egy ember is elindíthat változást a környezetében. Miért ne te lennél az?

24. Állj ki a helyben tapasztalt környezetkárosítás ellen

© Járdány Bence / Greenpeace
© Fotó: JÁRDÁNY Bence/Greenpeace

Fakivágások, illegális hulladéklerakás, légszennyezés – fontos, hogy az országnak számos pontján legyenek, akik fellépnek a környezetrombolás ellen, így tudjuk hazánkat egy zöldebb, egészségesebb hellyé tenni. Ha környezetpusztítást tapasztalsz, terjeszd a hírét helyi szinten, és kovácsolj össze egy olyan közösséget, amely összefogással fellép a terület védelméért. Érdemes megkeresni az önkormányzatot, valamint a hatóságokat. Ezen az oldalunkon útmutatót nyújtunk ehhez. Szakmai segítségért vedd fel a kapcsolatot helyi civil környezetvédő szervezettel, ezen kívül hasznos még a közösségi oldalakon is kommunikálni az ügyről, valamint értesíteni a sajtót. Mondani sem kell, hogy sok bátor ember kiállásával, kitartó munkájával csodákra vagyunk képesek.

25. Kérd számon a megválasztott döntéshozókon az ígéreteiket

© Járdány Bence / Greenpeace

Ha fontos számodra egy adott ügy képviselete vagy egy kampányígéret teljesülése, akkor keresd meg levélben, a közösségi médiában, vagy fogadóórájukon, személyesen is az európai parlamenti, országgyűlési vagy önkormányzati képviselőket. Figyelmeztesd őket felelősségükre, kérdezd meg tőlük, milyen konkrét és érdemi lépéseket tesznek a klímakatasztrófa elkerüléséért, a tiszta levegőért, a műanyagválság felszámolásáért, az egészséges élelmiszerek biztosításáért vagy éppen a megújuló energiaforrások elterjedéséért. A kérdezésnek önmagában is van ereje, főleg, ha sokan teszik fel ezeket a kérdéseket!

26. Oszd meg másokkal, hogyan álltál ki a Föld védelméért

© Greenpeace

Rengeteg inspiráló történet, fotó és videó kering a neten olyan esetekről, amikor egy bátor ember kiállása vagy közösségi összefogás elhozta a változást és sikerre vitt egy-egy környezetvédelmi ügyet. Ha egyszer megmentettél egy fát a kivágástól, kiálltál városodban a bringautak fejlesztéséért vagy megtisztítottad a kedvenc kirándulóhelyedet a műanyaghulladéktól, ne tartsd magadban, hanem oszd meg másokkal a történetedet, hiszen így sok embert inspirálhatsz, akiknek lehet hogy csak ez hiányzik ahhoz, hogy kiálljanak egy számukra fontos ügy mellett. A történetedet megoszthatod a közösségi médiában, de a Greenpeace storytelling oldalára is beküldheted angol nyelven.

27. Csökkentsd a fogyasztásodat – a kevesebb több

© David Jaemin Byun / Greenpeace

A végtelen növekedés illúziójára épített rendszer egyre inkább a túlfogyasztásra ösztönzi a társadalmunkat. Ez pedig nyersanyag- és erőforráspazarlással, környezetszennyezéssel jár. Igyekezz te is minél tudatosabb fogyasztóvá válni. Hogy hogyan? Nézzünk például egy ruhadarabot: mielőtt a kosaradban landolna egy új rövidnadrág, gondold át, hogy nem tudnád-e azt saját kezűleg elkészíteni, használtat venni, esetleg a régit megvarrni, megjavítani, vagy elcserélni valakivel. Az is lehet, hogy végül rájössz: teljesen megvagy nélküle. 

28. Önkénteskedj a Greenpeace-nél

© Járdány Bence / Greenpeace

Földünknek sok olyan kitartó, lelkes emberre van szüksége, akik felemelik a szavukat a bolygó érdekében. A Greenpeace-t pont olyan hétköznapi hősök viszik előre, mint te. Mindenkiben rengeteg erő, akarat és tehetség van, amivel hozzá tud járulni a Föld védelméhez. Ha te is szeretnél tenni a zöldebb és békésebb jövőért, csatlakozz hozzánk önkéntesként! Számos módja van annak, hogy bekapcsolódj munkánkba, nem kell hozzá semmilyen előzetes tudás vagy képesség. Egy viszont elengedhetetlen: a közös küldetéstudat, hogy megvédjük a Földünket. A többi már menni fog magától. Ezen az oldalon tudsz jelentkezni önkéntes csapatunkba.

29. Hallgass podcastokat a témában

A podcast olyan hang- vagy videóanyag, ami feltöltést követően online érhető el. Ma már rengeteg podcastot találsz a neten legkülönbözőbb környezetvédelmi témákban. Ezek azért jók, mert úgy tudsz egy téged érdeklő témában mélyebb információt szerezni, hogy nem vagy közben helyhez kötve. Podcastot hallgathatsz, amikor úton vagy a munkahelyedre, az esti séta alkalmával vagy vacsorafőzés közben. Mi nagyon szeretjük a Zöld Egyenlőség és a Greenfo magyar nyelvű és a BBC Earth angol nyelvű podcastjait. 

30. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig időben értesülj az aktualitásokról

© Marten van Dijl / Greenpeace

Ha szeretnél képben maradni, hogy épp mi a legfontosabb, amit tehetsz a műanyagszennyezés, az egészségkárosító légszennyezés vagy a klímaválság megfékezéséért, és hogy egyáltalán melyek a legégetőbb feladatok a környezetvédelemben, akkor iratkozz fel hírlevelünkre. Így elsőként tudsz értesülni hazai és nemzetközi kampányainkról, akcióinkról, petícióinkról és eseményeinkről is. Ha meggyőztünk, akkor hírlevelünkre itt tudsz feliratkozni. Ígérjük, nem fogunk kéretlen levelekkel bombázni.