A Greenpeace Magyarországnál olyan jövőért dolgozunk, ahol a mezőgazdaság elegendő élelmiszert termel úgy, hogy közben nem károsítja környezetünket és egészségünket. Ehhez gyökeresen át kell alakítani a mai, vegyszereken alapuló mezőgazdaságot ökogazdálkodássá. Az ökogazdálkodás amellett, hogy egészséges élelmet biztosít, számos, Magyarországon is fennálló környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági problémára is megoldást jelenthet.

Hazánknak kiváló adottságai vannak az ökogazdálkodáshoz. Évek óta aktívan cselekszünk azért, hogy elősegítsük itthon az ökológiai gazdálkodás elterjedését.

Ha te is érdeklődsz az ökogazdálkodás iránt, segítünk beletanulni. Nézz szét oktatóvideóink, kiadványaink és előadásaink között!

Ökogazdaképzéseket szervezünk

A képzéseinken tapasztalt gazdálkodók tanítanak. Vannak közöttük olyanok, akiknek már több évtizedes gyakorlata van az ökogazdálkodás egy-egy ágazatában. Tudásuk és nyitottságuk, amellyel megosztják a tapasztalataikat az érdeklődőkkel, komoly segítség lehet egy kezdő ökogazdálkodónak.

Tanulj te is a korábbi képzéseink előadásaiból! Találhatsz érdekességeket a szántóföldi ökogazdálkodás, az ökogyümölcstermesztés, és a biológiai növényvédelem témakörében is.

Tanulj a kiadványainkból!

2015-ben indítottuk el az „Úton a fenntartható mezőgazdaság felé” című kiadványsorozatunkat. Foglalkozunk többek között az ökológiai állattenyésztéssel, a szántóföldi ökogazdálkodással, a fűszernövények termesztésével és a bioélelmiszerek egészségügyi hatásaival.

Kiadványainkat te is szabadon letöltheted honlapunkról. Rendezvényeinken és képzéseinken pedig nyomtatott formában is megkaphatod őket!

Tegyél a közösségedért és a településedért!

Támogatjuk azokat, akik ökogazdálkodásra alapozva építik újra közösségeiket: ilyen település például Hernádszentandrás vagy Görögszállás.

Több mint 2800 hazai kistelepülésnek ajánlottuk fel a segítségünket: képzéseket és tanulmányutakat szervezünk, valamint külsős szakértőket hívunk, akikkel közösen segítünk megtervezni és elindítani az ökogazdálkodást, vagy a meglévő gazdaság átállítását.

Ma már itthon is vannak előttünk jó példák arra, hogy az ökológiai gazdálkodáson alapuló településfejlesztés és közösségépítés járható út. Az ökogazdálkodás jelentőségteljes, termelő munkát, egészséges, tiszta élelmet és bevételt jelent a lakosságnak. Emellett például elláthatja a helyi iskolát, óvodát alapanyagokkal úgy, hogy közben kíméli a környezetet, és elősegíti a biológiai sokféleség megőrzését.

Tegyél a közösségedért és a településedért! Ajánld a helyi döntéshozóknak a témába vágó videóinkat!

Agrároktatóként is terjeszd az ökogazdálkodást!

Az ökológiai gazdálkodás legújabb módszereinek elterjesztésében óriási szerepe van a hazai agrárszakképző intézményeknek. A Greenpeace Magyarország ezért aktív segítséget kínál minden hazai agráregyetemnek, szakközépiskolának és szakiskolának ahhoz, hogy tangazdaságaikat ökotermelésre állítsák át. Aki nyitott az együttműködésre, azoknak rendelkezésükre bocsátjuk az oktatófilmjeinket, kiadványainkat, valamint tapasztalatcserére alkalmas szakmai találkozókat szervezünk az intézmények oktatói számára. A nyíregyházi szakmai napunk előadásai itt megtekinthetők.

Megmutatjuk a jó példákat az országban

Országjáró agrártúránkon számos működő hazai példát mutattunk be az érdeklődőknek. Gondolkodsz az ökogazdálkodáson? A meglátogatott gazdálkodók tapasztalatai, és a velük készült interjúk inspirálóak lehetnek számodra.

Felhasználható infografikák

Infografikáinkat megtekintheted és letöltheted itt:

01