Tizenegy Nobel-békedíjas írt Putyin elnöknek a Greenpeace-ügy kapcsán

Angela Merkel német kancellár is kifejezte aggodalmát Putyinnak

Sajtóközlemény - október 17, 2013
Amszterdam–Budapest, 2013. október 17. – Tizenegy Nobel-békedíjas, köztük Desmond Tutu érsek írt közös levelet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, melyben támogatásukat fejezték ki a 28 Greenpeace-aktivista, egy szabadúszó fotóriporter és az operatőr iránt, akik jelenleg börtönben ülnek, miközben kalózkodás vádjával nyomozás folyik ellenük. Tegnap Angela Merkel német kancellár is kiállt az Oroszországban fogva tartott sarkvidéki harmincak mellett, és azt kérte telefonon Putyin elnöktől, hogy a lehető leghamarabb találjanak megoldást a békés tüntetők ügyére. (1)

A Nobel-békedíjasok közös levelükben arra kérik Putyin elnököt: „tegyen meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ejtsék a 28 Greenpeace-aktivista, a szabadúszó fotóriporter és az operatőr elleni extrém vádakat, és az esetleges vádak álljanak összhangban a nemzetközi és az orosz joggal.” Az aláírók az Északi-sarkvidéket „az emberiség felbecsülhetetlen értékű kincsének” nevezik, és támogatják az Északi-sarkvidék védelmét az olajkitermeléstől és a klímaváltozástól.

Amint írják, „az Északi-sarkividéken történő fúrás veszélyes, kockázatos vállalkozás. Egy esetleges olajkiömlés katasztrofális hatással lenne a Földnek erre az egyik legérintetlenebb, egyedi és gyönyörű vidékére, ráadásul hosszú távon befolyásolná a sarkvidéken lakó közösségek életét is. Az ilyen balesetek kockázata folyamatosan fennáll, ugyanakkor az olajipar nincs felkészülve egy esetlegesen bekövetkező katasztrófa negatív hatásainak megfelelő elhárítására, enyhítésére. A sarkvidéki olajfúrásnak a klímaváltozásra is jelentős hatása van, mely a világon mindenütt érezhető, mégis a világ legsérülékenyebbjei fizetik meg a fejlett országok tétlenségét.”

A levelet aláíró Nobel-békedíjasok teljes listája:

 • Desmond Tutu, dél-afrikai érsek
 • Betty Williams, észak-ír békeaktivista
 • Óscar Arias Sánchez, Costa Rica volt elnöke
 • Jody Williams, egyesült államokbeli békeaktivista
 • Leymah Gbowee, libériai békeaktivista
 • Tavakkul Karmán, jemeni békeaktivista
 • Rigoberta Menchú Tum, guatemalai emberi jogi aktivista
 • Mairead Maguire, észak-ír békeaktivista
 • Sirin Ebádi, iráni ügyvéd és volt bíró
 • José Ramos-Horta, Kelet-Timor volt elnöke
 • Adolfo Pérez Esquivel, argentin közösségszervező

A 28 Greenpeace-aktivistát, a szabadúszó fotóriportert és az operatőrt azután vették őrizetbe, hogy szeptember 18-án békésen tüntettek az orosz Gazprom olajvállalat Prirazlomnaja nevű északi-sarkvidéki tengeri fúrótornyánál. Október 2-án kalózkodással vádolták meg őket, ami akár 15 év börtönbüntetéssel is sújtható. A 30 embert Murmanszkban tartják fogva, amely a legnagyobb város az Északi-sarkvidéken.

A harminc fogva tartottról maga Putyin elnök mondta: „Teljesen nyilvánvaló, hogy nem kalózok.”

A sarkvidéki harmincak kiszabadítására szervezett globális kampány részeként már 1,5 millióan írták alá a petíciót, és eddig 49 ország 250 helyszínén tartottak szolidaritási tüntetéseket. Emellett a Nemzetközi Újságíró-szövetség, valamint az Európai Újságíró-szövetség is követeli a harminc fogvatartott közé tartozó két újságíró szabadon bocsátását. (2)

VÉGE

(1) http://www.reuters.com/article/2013/10/16/us-russia-germany-greenpeace-idUSBRE99F0LI20131016

(2) http://www.ifj.org/en/articles/ifj-efj-condemn-continued-detention-of-journalists-in-russia

A levél teljes szövege:

Tárgy: Ejtsék a kalózkodás vádját, és azonnal engedjék szabadon a „sarkvidéki harmincakat”

Tisztelt Putyin Elnök Úr!

Azért írunk Önnek, hogy megkérjük, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ejtsék a 28 Greenpeace-aktivista, a szabadúszó fotóriporter és a szabadúszó operatőr elleni abszurd kalózkodási vádat; valamint hogy az esetleges vádak álljanak összhangban a nemzetközi és az orosz joggal. Hisszük abban, hogy Ön is tiszteli és elismeri az erőszakmentes tüntetések jogát.

Amint azt tudja, az orosz hatóságok szeptember 19. óta fogva tartják a Greenpeace hajójának, az Arctic Sunrise-nak 30 legénységi tagját, miután az orosz hatóságok annak fedélzetére szálltak a Pecsora-tengeren. A legénység – melynek tagjai között vannak oroszok és más nemzetiségűek is – békés, erőszakmentes tüntetésen vett részt.

Nagyon örültünk szeptember 25-i nyilatkozatának, mely szerint Ön sem hiszi, hogy a Greenpeace-aktivisták kalózok lennének. Amint tudja, a Greenpeace aktivistái fegyvertelenek voltak, és békés módon tüntettek az Északi-sarkvidéket fenyegető olajfúrási tevékenységek ellen.

Az Északi-sarkividéken történő fúrás veszélyes, kockázatos vállalkozás. Egy esetleges olajkiömlés katasztrofális hatással lenne a Földnek erre az egyik legérintetlenebb, egyedi és gyönyörű vidékére, ráadásul hosszú távon befolyásolná a sarkvidéken lakó közösségek életét is. Az ilyen balesetek kockázata folyamatosan fennáll, ugyanakkor az olajipar nincs felkészülve egy esetlegesen bekövetkező katasztrófa negatív hatásainak megfelelő elhárítására, enyhítésére.

A sarkvidéki olajfúrásnak a klímaváltozásra is jelentős hatása van, mely a világon mindenütt érezhető, mégis a világ legsérülékenyebbjei fizetik meg a fejlett országok tétlenségét. Elérkezett az idő a fosszilis üzemanyagok leváltására, mostantól a biztonságos, tiszta, megújuló energiaforrásoké a jövő.

Felkérünk minden államot, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az emberiség e értékes kincsének megőrzéséért, és lépjenek túl az olajtól mint energiaforrástól való függésen. Arra kérjük Önt, az egyik leginkább érintett ország vezetőjét, hogy vezesse személyesen ezeket az erőfeszítéseket.

Világszerte milliókkal együtt követeljük, és bizakodva várjuk, hogy az orosz hatóságok ejtsék a kalózkodás vádját, bánjanak a „sarkvidéki harmincakkal” a nemzetközi és az orosz jognak megfelelően, erősítsék meg a békés tiltakozáshoz való jogot, és újítsák meg erőfeszítéseiket az Északi-sarkvidék megóvása érdekében.

Tisztelettel:

Mairead Maguire, Nobel-békedíjas (1976) – Észak-Írország
Betty Williams, Nobel-békedíjas (1976) – Észak-Írország
Adolfo Pérez Esquivel, Nobel-békedíjas (1980) – Argentína
Desmond Tutu érsek, Nobel-békedíjas (1984) – Dél-Afrika
Óscar Arias Sánchez, Nobel-békedíjas (1987) – Costa Rica
Rigoberta Menchú Tum, Nobel-békedíjas (1992) – Guatemala
José Ramos-Horta, Nobel-békedíjas (1996) – Kelet-Timor
Jody Williams, Nobel-békedíjas (1997) – USA
Sirin Ebádi, Nobel-békedíjas (2003) – Irán
Tavakkul Karmán, Nobel-békedíjas (2011) – Jemen
Leymah Gbowee, Nobel-békedíjas (2011) – Libéria

Kapcsolat, további információ:

Mező János Bálint
sarkvidékkampány-felelős
+36 20 204 1444

Háttérinformációk
Folyamatosan frissülő blog:
http://greenpeace.blog.hu/2013/09/24/az_ex-kgb-vel_a_greenpeace_ellen

Előző sajtóközlemények a témában:
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/A-Greenpeace-International-valasza-az-Orosz-Nyomozobizottsag-legutobbi-allitasaira/

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/A-Greenpeace-aktivistak-szabadon-engedeseert--tuntettek-ma-delutan-a-vilag-50-orszagaban/

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Fotoriporter-is-a-megvadoltak-kozt-a-Greenpeace-akcioban/

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Az-orosz-elnok-szerint-sem-kalozok-a-Greenpeace-aktivistai/

A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő szervezet, mely a világ több mint 45 országában kész arra, hogy fellépjen a Föld értékeinek védelmében. Radikális, de teljes mértében erőszakmentes, a legjobb tudományos kutatóintézetekkel működik együtt, tárgyal és lobbizik, ha kell autópályákat, kormányépületeket zár le. Egyik kezével tiltakozik, a másikkal az alternatív megoldásokat mutatja fel. Minden NEM! mellé mond egy IGEN!-t is.

Kategóriák