Pantanal, september 2020. Foto: Leandro Cagiano / Greenpeace

Greenpeace har varit på expedition i världens största våtmark och kan rapportera om enorm förödelse och lidande djur. Efter tre månader av skogsbränder påminner Pantanal nu om en krigszon. Vi möttes av fruktansvärda syner av sönderbrända djurkroppar eller djur med tredje gradens brännskador i ett grått, kargt månlandskap. 

“Förebyggande arbete och omedelbar respons saknas fortfarande efter många månader av bränder. Vi såg enskilda åtgärder från myndigheterna men det var uppenbart att regeringen under president Jair Bolsonaro har misslyckats med sin skyldighet att skydda landets natur och Pantanal har betalat ett högt pris för detta.” säger Cristiane Mazzetti från Greenpeace i Brasilien som har rest omkring i området för att kartlägga följderna av bränderna, samt för att dokumentera och stödja arbetet i regionen.

Pantanal är känt för sin artrikedom av vilda djur och är bland annat hem åt hundratals fågelarter så som den sällsynta hyacintaran, världens största papegoja. Bränderna förvandlade deras hem i Pantanal från en fristad till en fälla. “Bränderna sammanföll med hyacintarornas  fortplantningsperiod, de byggde sina bon när bränderna kom”, säger Neiva Guedes, biolog och grundare till Arara-Azul-projektet som i tre decennier kartlagt och dokumenterat hyacintarornas bon i Pantanal för att rädda arten från utrotning. Förutom att bränderna förstörde många träd som behövdes för fåglarnas fortplantning, brann tyvärr många fågelbon upp och forskarna möttes av synen av döda papegojungar.

Hyacintara, Pantanal. Foto / Randy / CC BY 2.0

“Jag har följt bränder i Brasilien i många år, men jag har aldrig sett ett område med så många döda djur som nu. Det är hjärtskärande, det påminner mig om första gången jag besökte ett område med intensiva bränder i Amazonas”, säger Mazzetti.

Mitt i all förtvivlan över situationen i Pantanal så finns det hopp. När regeringen har misslyckats med sitt uppdrag att skydda naturen och förhindra den pågående katastrofen har istället civilsamhället och frivilliga mobiliserat sig för att hjälpa till och minimera skadorna från bränderna. Förutom miljöorganisationer som Greenpeace finns även grupper av frivilliga privatpersoner som nu är på plats för att samla mat, vatten, och mediciner för att reducera djurens lidande. Man räknar med att över 1 000 personer från civilsamhället är på plats och kämpar i Pantanal med allt från att släcka bränder till att rädda djur. 

“Regeringens inkompetens och ovilja att förebygga och bekämpa bränderna har inneburit att civilsamhälle och volontärer tagit ledningen i kampen mot Pantanal-bränderna. Redan innan myndigheterna agerade fanns civilsamhället på plats för att hjälpa till med att rädda och utfodra djur och släcka bränder. Utan dessa insatser hade situationen varit ännu värre”, säger Cristiane Mazzetti på Greenpeace. 

Staty av Bolsonaro i Pantanal, september 2020. Foto / Greenpeace

Förutom att hjälpa släcka bränder och rädda djur är det även viktigt att på plats kartlägga och dokumentera skadorna så att Bolsonaro och hans regering inte kommer undan med sina lögner. Förra veckan demonstrerade därför Greenpeace-aktivister genom att placera en fyra meter lång staty av Bolsonaro mitt i det eldhärjade Pantanal. Förstörelsen av Brasiliens natur är resultatet av president Jair Bolsonaro och hans destruktiva politik. Istället för att förstärka miljöskydd och investera i en hållbar ekonomi fortsätter han att ljuga och förneka att Brasiliens natur håller på att förvandlas till aska. Bolsonaros politik utgör ett allt större hot mot ett stabilt klimat och miljoner människor och djurs liv. 

Situationen i Pantanal skulle vara betydligt värre om civilsamhället och frivilliga inte fanns på plats nu. Om du har möjlighet – var med och stötta vårt arbete i Pantanal genom swisha ett bidrag här.