Jaguaren är Amerikas största kattdjur och en symbol för Amazonas gåtfullhet. De är livsviktiga för ett hälsosamt ekosystem, men skövling har gjort att jaguarernas livsmiljöer halverats. Nu är deras överlevnad hotad. Här får du lära dig mer om denna häpnadsväckande art.

Vill du stötta Greenpeace arbete för att stoppa skövlingen av Amazonas regnskog och skydda jaguarens hem? Bli månadsgivare idag – tillsammans kämpar vi för en levande planet.

Jagade byten lika stora som elefanter

Jaguaren är en gammal katt som funnits i omkring 3 miljoner år. Den kom först till Sydamerika för cirka 500 000 år sedan och levde samtidigt som jättesengångare, sabeltandade tigrar och andra stora och förhistoriska djur (megafauna) som då populerade kontinenten.

Trots att jaguarerna var betydligt mindre, så jagade de den nu utdöda Megatherium, ett förhistoriskt släkte av jättesengångare som kunde bli lika stora som en elefant. Stora arter och breda livsmiljöer skapade en hälsosam population av jaguarer. Men sen kom ett nytt främmande rovdjur – människan.

De tidiga människorna jagade alla växtätare större än 65 kg, många till utrotning. Jaguarerna tvingades anpassa sig och blev experter på att jaga mindre byten, vilket påverkade deras storlek. För 500 000 år sedan kunde jaguarer väga upp till 200 kg, men idag väger de från 50 till 96 kg.

Vi tänker ofta på alla otroliga arter som en gång vandrade på jorden, men det kan vara värt att påminna oss själva om att det finns överlevare som bär på historia från en annan värld. Ett sådant motståndskraftig djur är jaguaren.

Har unik päls och ett av djurvärldens starkaste bett

Jaguarer kan klättra, älskar att simma och har ett av djurvärldens starkaste bett som kan producera en kraft på upp till 700 kg. Det är till och med mer kraftfullt än bettet från den mycket större sibiriska tigern.

Tillsammans med en väl kamouflerad päls som hjälper dem att smälta in i djungeln så gör det dem till modiga jägare som tar sig an både pirayor och krokodiler.

På grund av genetiska mutationer så finns även svarta (panter) och vita jaguarer (vita jaguarer kallas för spökjaguarer i Sydamerika). Panter är dock ingen egen art och färgen på pälsen kommer från avvikelser i nivåerna av melanin som är det som styr färgpigmentet.

En tukan i Pantanal, ett våtmarksområde med enorm biologisk mångfald.

Jaguarernas hem hotas när Pantanal eldas upp

Jaguarer trivs bäst i det gömda och mystiska Pantanal i Brasilien. Det är världens största tropiska våtmarksområde och hem till några av planetens mest ikoniska arter. Här lever planetens största papegoja hyacintaran och området har den högsta koncentrationen av krokodiler och jaguarer i världen.

Våtmarker har en stor biologisk mångfald och förser miljontals djur och människor med ekosystemtjänster som skydd, mat och rent dricksvatten. De är dessutom en fantastisk kolsänka som hjälper oss i kampen mot klimatkrisen.

Trots våtmarkernas stora värde för allt levande på jorden, så har ungefär hälften försvunnit. Idag upptar de endast 6 % av världens landyta. Och tittar man på förlusterna så är det ett våtmarksområde som sticker ut: Pantanal.

Under 2020 ödelades en tredjedel av Pantanal i bränder, och sedan Jair Bolsonaro blev president i Brasilien så har kött- och sojaindustrin tagit över allt mer av Pantanal och Amazonas. Brasilien är världens största exportör av kött och soja, och unika skogar skövlas för att frigöra mer land för boskapsbete och sojaodlingar.

Rök från bränderna i Pantanal under 2020 som förstörde en tredjedel av våtmarksområdet.

Krympande livsmiljöer är ett stort hot mot jaguaren som art som nu bara förekommer på hälften av sin historiska utbredning. Jaguarerna har en viktig roll i strukturen och funktionen av ekosystemen de lever i, och om de försvinner så kommer det att rubba hela näringskedjan.

En aktion från Greenpeace för att uppmärksamma omvärlden om avskogningen i Amazonas och sätta press på makthavare om att börja skydda regnskogen.

Du kan skydda Pantanal och Amazonas

Avskogningen eskalerar i Amazonas. En ny studie från Global Forest Watch visar att Brasilien ensamt stod för 40 % av världens avverkade tropiska skogar under 2021. Totalt försvann 1,5 miljoner hektar, en yta ungefär lika stor som hela Bahamas.

Detta har förvärrats under 2021. Enligt data från Brasiliens rymdforskningsinstitut, Inpe, så ökade avskogningen i april med nära 75 % jämfört med samma period förra året. Över 1 000 km² eller nära 140 000 fotbollsplaner skog har förstörts i Amazonas, vilket är den högsta siffran för april månad någonsin.

Nu närmar sig Amazonas sin tipping point, vilket innebär att stora områden permanent förvandlas till torr savann, vilket riskerar inträffa redan under detta århundrade. Det skulle innebära enorma konsekvenser för djur, natur och oss människor.

Greenpeace arbetar för att skydda Amazonas regnskog och Pantanals våtmarker. Vi bedriver forskning, avslöjar miljöbovar och sätter press på makthavare att agera. Vi kräver ett globalt reservat som skyddar minst 30 % av världens viktigaste landområden senaste 2030.

Vi tar inte emot pengar från företag eller regimer – vi utmanar och bekämpar dem. Det betyder att det helt och hållet är tack vare stödet från våra månadsgivare som gör vårt arbete för Pantanal och Amazonas kan fortsätta.

Du kan göra skillnad och hjälpa oss att skydda Pantanal och Amazonas, medan det fortfarande finns tid. Ditt bidrag stöttar våra kampanjer för vår planet och alla som lever här.