Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Oliekatastrofe truer i New Zealand

Nyhed - 10. oktober, 2011
I onsdags stødte containerskibet MV Rena på grund 22 sømil fra kysten i New Zealand. Katastrofen kan blive den største i landet nogensinde.

MV Rena har indtil videre lækket omkring 20 ton olie, men skibet har fortsat omkring 2000 ton olie om bord. Ifølge Politiken, så frygter myndighederne, at skibet kan brække midt over og synke, såfremt vejret slår over i storm.

”Dette er ulykkeligvis et billede på, hvor helt umuligt det er at kontrollere et olieudslip til havs. Selv i dette tilfælde, hvor udslippet sker langsomt og ulykkesstedet er så fremkommeligt som tilfældet er, så er beredskabet alt for mangelfuldt,” siger Jon Burgwald, klimamedarbejder i Greenpeace.

Hvis vejret udvikler sig og udslippet også gør det, så vil det være en katastrofe for især blåhvaler og delfiner, der netop nu kælver i området. 

Greenpeace i New Zealand arbejder netop nu på at bremse myndighedernes planer om at udvikle dybhavsboringer ud for New Zealands kyst. Med den aktuelle olieulykke bliver presset på lande, der vil tillade nye olieboringer, blot endnu større, da det endnu engang er tydeligt, at man simpelthen ikke er i stand til at håndtere olieudslip af nogen art.

“Vi ser igen og igen, at selv de bedste hensigter og tiltag simpelthen ikke er effektive nok, når det kommer til at fjerne olie fra vand. Der findes ikke løsninger, der er gode nok – og netop denne skibskatastrofe bør vise myndighederne, at olieboringer er alt for risikable. Når man ikke kan rydde op efter en forholdsvist kontrolleret skibsulykke, hvordan har man så forestillet sig det skulle lade sig gøre i tilfælde af et ukontrollabelt udslip med flere millioner tønder olie som i den Mexicanske Golf,” siger Jon Burgwald.