Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Aktion mod Shellskib for anden gang på to døgn

Nyhed - 3. maj, 2012
Aktivister, deriblandt en dansker, klatrede tidligt i morges ombord på den finske isbryder Nordica syd for Øland i Sverige. Isbryderen er på vej fra Helsinki mod Arktis, hvor det skal hjælpe Shell med at bore efter olie til sommer. Det er anden gang på to døgn, at Nordica bliver stoppet af Greenpeace-aktivister efter at aktivister lykkedes at forsinke Nordicas afgang fra Helsinki med en ti timers lang aktion.

Omkring klokken 4.20 natten til torsdag ankom aktivisterne til skibet i fire gummibåde på åbent hav og de seks klatrere fra fem forskellige lande gik ombord på skibet. Aktivisterne har nu låst sig fast rundt omkring på skibet og Nordica har bedt myndighederne om hjælp over radioen.

- Greenpeace gør, hvad Regeringen og udenrigsminister Villy Søvndal burde gøre; forsøger at stoppe de risikable olieboringer i Arktis. Danmark har en central placering i arktiske spørgsmål, men forholder sig helt tavst, når talen falder på den arktiske olie. Vi kræver, at politikerne tager tydeligt stilling til, om det er i orden at risikerer Arktis for at dække vores globale olieforbrug i få år til, siger Jon Burgwald, Arktisansvarlig i Greenpeace.

Isbryderen Nordica er på vej til havene Beaufort og Chukchi i Alaska, hvor Shell vil bore fem testbrønde denne sommer. Greenpeace-aktivisterne, der kommer fra Danmark, Sverige, Finland, Polen, Østrig, Israel og Tyskland, opfordrer Shell til at opgive deres arktiske boringer.

Opråb til Villy og Regeringen!
Samtidig kræver Greenpeace, at politikere i Norden skal tage affære og gøre en indsats for at stoppe den store oliejagt i Arktis, som Shell med sine boringer i år sætter i gang. Hvis Shell finder olie, så står en lang række internationale aktører klar i kulissen og vil inden længe gennemspidde Arktis med deres grådige oliebor.

- I Sverige tør politikerne blande sig i debatten om Arktis, men de danske politikere lukker øjnene. Den svenske miljøminister Lena Ek har direkte udtalt, at hun vil arbejde for at olieboringer i Arktis forbydes – og hun bakkes op af et flertal i det svenske folketing. Vi vil virkelig opfordre Villy Søvndal og resten af det danske folketing til at komme ind i kampen, siger Jon Burgwald.

Tags