Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Farlige kemikalier i børnetøj

Nyhed - 29. oktober, 2012
Greenpeace-undersøgelse afslører giftige kemikalier i jakker, regntøj og bukser til børn.

Jack Wolfskin, Vaude, Marmot, Northland og Seven Summits. Dyre mærkevarer, der slår på at lave det bedste tøj til det aktive liv i naturen. Men en stor Greenpeace-undersøgelse afslører, at deres tøj er fyldt med perflourerede stoffer (PFC) og phthalater. Og det er ikke kun tøjet til de voksne, der indeholder de giftige kemikalier. Også jakker, regnbukser og ponchos til børn er fyldt med stofferne.

”Vores børn bør ikke udsættes for miljø- og sundhedsskadelige kemikalier. Derfor sætter Greenpeace-undersøgelsen en tyk streg under, hvor vigtigt det er, at få tøjproducenterne til at skifte retning mod en tøjproduktion der slet ikke benytter sig af disse typer kemikalier,” siger kemimedarbejder i Greenpeace, Erik Albertsen.

Høje koncentrationer af kemikalier

Greenpeace har undersøgt 14 forskellige producenter af udendørs tøj. I alle 14 blev der fundet PFC. Men hos fem af producenterne blev der også fundet PFC i børnetøjet. Derudover fandt forskerne høje koncentrationer af det hormonforstyrrende stof nonylphenol ethoxylater (NPE) i en regnjakke fra Seven Summits samt phthalater i en børneponcho fra Northland.

”Undersøgelsen er stærkt bekymrende. Disse firmaer slår sig op på at lave tøj til børn og voksne, der lever et aktivt udendørs liv i naturen. Men i virkeligheden er tøjet med til at forurene naturen med svært nedbrydelige og sundhedsskadelige kemikalier. Hvis firmaerne mener, at de vil producere miljøvenligt tøj, så bør de straks stoppe brugen af de giftige kemikalier. Til gavn for børn, voksne og naturen," siger Erik Albertsen.

Rapporten offentliggør samtidig resultaterne af en undersøgelse foretaget af Berlin University of Applied Sciences. Undersøgelsen konkluderer, at udendørstøj, produceret uden brug af disse kemikalier, er på højde med - eller endda bedre - end tøj produceret ved hjælp af de miljøskadelige kemikalier.   

Greenpeace har i længere tid kørt Detox-kampagnen. Kampagnen skal presse tøjproducenterne til at fjerne alt brug af PFC i hele tøjproduktionen. Senest har blandt andet Marks & Spencer samt H&M garanteret en udfasning af PFC brug, så alle tekstiler er fri for disse giftige kemikalier i løbet af få år.

PFC er en samling af stoffer, der blandt andet bliver brugt ved fremstilling af vandtætte membraner, samt ved imprægnering af tøj. Undersøgelser i mennesker har vist en mulig sammenhæng mellem PFC og nedsat sædproduktion, nedsat frugtbarhed hos kvinder, effekter på skjoldbruskkirtlen og ændringer i stofskiftet. Desuden er PFC under mistanke for at være hormonforstyrrende og i værste fald kræftfremkaldende.