Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Galla-aktivister får erstatning for varetægtsfængsling

Nyhed - 28. august, 2012
Københavns Byret har i dag pålagt staten at betale erstatning til de fire galla-aktivister, der blev varetægtsfængslet henover jul og nytår, efter de havde besøgt dronningens gallamiddag under klimatopmødet i december 2009.

Dermed giver byretten Greenpeace ret i, at det var helt ude af proportioner, da de blev frihedsberøvet henover jul og nytår.

Da klimatopmødet i december 2009 lakkede mod enden, stod det klart, at COP15 med stor sandsynlighed ville blive en kæmpe fiasko. Alligevel valgte mange stats- og regeringsledere at holde festmiddag på Christiansborg i stedet for at forsøge at redde en smuldrende klimaaftale, der kunne bremse klimaforandringerne.

Tre aktivister – forklædt som statsleder, førstedame og bodyguard – faldt ind i politiets kortege af limousiner og fulgte med til Christiansborg. Foran hele verdens øjne afslørede de deres sande ærinde, da de foldede bannere ud foran journalister og kameraer.

Christiansborg den 17. december 2009 under dronningens gallamiddag © Scanpix

 

De tre aktivister blev hurtigt overmandet af sikkerhedspersonalet og derefter anholdt. En fjerde aktivist blev anholdt den efterfølgende dag. I et grundlovsforhør blev de varetægtsfængslet hen over jul og nytår i henholdsvis 20 og 19 døgn. Det er denne varetægtsfængsling, de fire aktivister nu er blevet tildelt erstatning for.