Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace udstiller Shells elendige beredskabsplan

Nyhed - 15. september, 2012
I dag besøger 15 danske Greenpeace-aktivister en række Shell tankstationer i København. Iført Shell-dragter og med skovle, koste og spande vil Greenpeace vise, hvor utidssvarende og gammeldags Shells beredskabsplaner ved olieudslip er.

”Shells beredskabsplaner ved olieudslip i Arktis er særdeles mangelfulde. Koste, skovle og spande er helt bogstaveligt deres bedste redskaber ved et olieudslip på is. Planerne er aldrig blevet testet, og boringerne bør stoppes med det samme. Derfor viser vi i dag offentligheden, hvor dybt uansvarlig Shell er,”  siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

15. september 2012

 

Shells kommende olieboringer er blevet hårdt kritiseret af en lang række miljøorganisationer og ikke mindst repræsentanter fra befolkningen i de arktiske egne. Desuden er Shell blevet sagsøgt for at have en forældet og mangelfuld beredskabsplan ved et olieudslip i Arktis. Blandt andet har Shell kun ni skibe til oprydning ved olieudslip – til sammenligning blev der brugt over 1000 skibe ved olieudslippet i den Mexicanske Golf. Desuden har Shell aldrig afprøvet beredskabsplanerne under vejrforholdene i Arktis.

På trods af den massive kritik og sagsanlæg af Shell, har selskabet alligevel trodset alle advarsler og er påbegyndt de første prøveboringer i Arktis nord for Alaska. Boringer, der kan have katastrofale følger for det følsomme miljø og dyreliv i området.

”Det er endnu ikke lykkedes for nogen at påvise, at det er muligt at rydde op efter et olieudslip i Arktis. Exxon Valdez-ulykken i Alaska skete for 25 år siden, men dyrelivet i området lider stadig under det. Det sårbare arktiske miljø er i forvejen under kraftigt pres fra klimaforandringer, og et olieudslip vil have store konsekvenser for isbjørne, hvaler og de andre dyr, der lever i Arktis.”

Aktiviteterne i Danmark kommer i forlængelse af flere dages Greenpeace-aktioner mod Shells tankstationer i hele Europa. I Holland blev 70 stationer lukket af Greenpeace i går.

Original tegning fra Shells beredskabsplan ved olieudslip (side 125 i beredskabsplanen).