Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

29 aktivister udstiller Frankrigs farlige atomkraftværker

Nyhed - 15. juli, 2013
Greenpeace-aktivister besatte atomkraftværket Tricastin, der er et af Frankrigs ældste og farligste. Det klare signal gik på få timer verden rundt: Frankrigs satsning på atomkraft truer befolkningen og miljøet. Det er tid til at præsident Hollande gør alvor af sine løfter og begynder lukningen af kraftværkerne.

15. juli 2013

 

29 Greenpeace-aktivister stod mandag morgen op før solen for på fredelig vis at aktionere mod det franske atomkraftværk Tricastin, der er et af landets fem farligste kraftværker, som Greenpeace kæmper for at få præsident Hollande til at lukke.

Mens projektioner i giftiggrønt lys optegnede den krakelerede facade på kraftværket, kravlede aktivisterne, der alle var klædt i røde dragter, over afspærringen og udstillede, hvor farligt atomkraftværket er.

På området blev der hængt bannere med budskaber direkte til Frankrigs øverste leder: ”Tricastin: En atomulykke” og ”Francois Hollande: Præsident for en  katastrofe”.

Lokalområdet i det sydlige Frankrig fik i 2008 en smag på, hvor risikabel den nukleare energiproduktion er for miljøet og befolkningen. Her slap flydende uran ud, og det blev forbudt at drikke lokalt vand og spise fisk fra floderne i nærheden.

Frankrig har i dag 19 atomkraftværker og 58 reaktorer, der står for hele 80 procent af elproduktionen, og det er helt uholdbart i forhold til at nå de europæiske klima- og energimål. Sammen med England og Polen arbejder Frankrig imod omstillingen til at nå 45 procent vedvarende energi ud af den samlede energiproduktion.

Fra Greenpeace er kravene til Hollande utvetydige. Den franske præsident skal gøre alvor af løftet om at skære ned på atomkraften. Hvis han skal holde sine ord om at nå ned på 50 procent, skal han lukke 10 reaktorer inden 2017 og 20 flere inden 2020.

”Selv om atomindustrien bliver utilfreds, må Francois Hollande vise lederskab ved at træffe en beslutning om at lukke Tricastin og andre kraftværker i denne proces,” siger Yannick Rousselet, kampagneansvarlig hos Greenpeace.

De 29 aktivister blev arresteret mandag eftermiddag, og de sidste klatrere måtte forlade Tricastin efter i alt syv timer på området.