Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Anne Mie anklaget for pirateri og hooliganisme

Nyhed - 1. november, 2013
Den danske styrmandselev fra Arctic Sunrise, Anne Mie Roer Jensen, har modtaget sit nye anklageskrift. Hun er nu også anklaget for hooliganisme, der i russisk lovgivning er en slags gummiparagraf, der kan give op til syv år i fængsel.

1. november 2013

Anne Mie Roer Jensen At The Leninsky District Court Of Murmansk © Igor Podgorny / Greenpeace

 

Selv om den russiske undersøgelseskommission i sidste uge meldte ud, at pirateri-anklagen vil falde og blive erstattet af hooliganisme, så opretholdes den i anklageskrifterne – for Anne Mie Roer Jensen og de øvrige fra Arctic Sunrise.

En russisk farce
Greenpeace tager skarp afstand fra det nye anklageskrift, for anklagerne har ingen sammenhæng med den fredelige protest mod Gazproms olieplatform i Pechorahavet, den russiske del af Arktis.

”Denne saga sendte først et chok rundt i verden, nu er den udviklet sig til en farce. De russiske myndigheders reaktion er helt ud af proportion. Den juridiske hammer, der nu slår ned, siger mere om dem, der retter anklagerne, end de fængslede. De er hverken pirater eller hooligans, men mennesker med en samvittighed for vores fælles fremtid, og de bør løslades omgående,” siger Kumi Naidoo, international generalsekretær for Greenpeace.

”Besætningen er modige mennesker, der har sejlet ud for at bruge deres ret til fredelig civil ulydighed for at skabe opmærksomhed om Gazproms dybt risikable boringer,” supplerer arktisansvarlig Jon Burgwald.

Gazprom involveret i fængsling
Onsdag gjorde Greenpeace opmærksom på Gazprom foruroligende historie, da en direktør fra selskabet deltog i et seminar om sikkerhed og risikovurdering på Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby. Fire aktivister sænkede et banner ned foran mødesalens vindue med budskabet: ”872 oil spills in one year. Stop Gazprom.” Tallet 872 er fra Gazproms seneste offentliggjorte opgørelse fra 2011 over selskabets olieudslip på land. Nu vil det i begyndelsen af det nye år begynde den første udvinding af olie i det isfyldte Arktiske Ocean.  

"Vi er ikke i tvivl om, at Gazprom bag kulisserne har spillet en rolle i den uretmæssige fængsling og helt ubegrundede tiltale, som Anne Mie og de 29 andre er udsat for. Gazprom har nu muligheden for at bruge sin indflydelse til at få dem fri igen, og det ansvar håber jeg, de tager meget alvorligt,” siger Jon Burgwald og fortsætter:

"Forsøget på at lukke munden på den folkelige modstand er mislykkedes. Flere end nogensinde støtter op om, at Arktis skal beskyttes mod olieboringer, og derfor kan Gazprom lige så godt opgive forsøget på at undertrykke protesterne og i stedet hjælpe med at få Anne Mie og de andre hjem igen.”