Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Anne Mie er netop løsladt fra fængslet i Skt. Petersborg

Nyhed - 21. november, 2013
Danske Anne Mie Roer Jensen, er netop – torsdag eftermiddag – blevet løsladt mod kaution fra fængslet i Skt. Petersborg.

21. november 2013

Anne Mie Roer Jensen Detention Hearing In St. Petersburg. © Vladimir Baryshev / Greenpeace

Det sker efter, at den 26-årige styrmandselev onsdag var i Primorskiy Court, hvor hun fik den glædelige nyhed om løsladelse mod kaution. Anne Mie Roer Jensen trådte de første skridt udenfor fængslet, efter at Greenpeace har betalt kautionssummen på to mio. rubler (ca. 340.000 kr.).

- Hun er glad. Det er en enorm lettelse. Hun glæder sig til at komme hjem og trække vejret. Vi har nu kørt hende et sted hen, hvor hun kan puste ud og komme til hægterne efter at have været i russisk fængsel i to måneder, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace, der siger, at hun virker stærk og med overskud.

Greenpeace har et stort hold af medarbejdere og advokater i Skt. Petersborg, og udenfor fængslet blev Anne Mie modtaget af kampagne- og kommunikationschef Birgitte Lesanner, der vil hjælpe hende med at lande bedst muligt. Anne Mie og de øvrige vil blive bragt til et roligt sted og få debriefing.

De præcise forhold ved løsladelsen er fortsat uvisse.

"Intil videre ved vi ikke, om hun må forlade Rusland. Det kan godt være, at der er begrænsninger for om hun må rejse eller ej," siger Jon Burgwald.

"Free Collin"

Efter brasilianske Ana Paula onsdag aften kom ud af fængslet, er yderligere 10 blevet løsladt. I alt 26 har fået kendelse om, at de kan løslades mod kaution, og tre skal i retshøring fredag.

Men én vil fortsat sidde i fængsel, australieren Collin Rusell, der helt usædvanligt fik forlænget sin varetægt med tre måneder. Domstolen har ikke forklaret hvorfor. Anne Mie gjorde opmærksom på, at det fortsat er vigtigt at kæmpe for ham i retten, hvor hun viste et papir med teksten: ”Free Collin”.

De 30 fra besætningen har siddet i russisk varetægt lidt over to måneder efter den fredelige protest mod Gazproms yderst risikable olieboringer i Arktis. Selv om Anne Mie nu er på fri fod, kan hun ikke komme hjem til familien endnu. Og alle er fortsat uretmæssigt anklaget for hooliganisme, der har en strafferamme på op til syv år.

Det er med andre ord vigtig at bevare presset og arbejdet for de 30, der straffes for en forbrydelse, de ikke har begået.

Fredag falder der afgørelse i Hollands voldgiftssag mod Rusland ved Den Internationale Havretsdomstol. Her kræver Holland Arctic Sunrise og besætningen frigivet, fordi de russiske specialstyrker ulovligt bordede skibet i internationalt farvand.