Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace protesterer mod Gazprom på DTU i Lyngby

Nyhed - 31. oktober, 2013
Greenpeace laver protestaktion på DTU under foredrag med Gazprom for at sende et budskab til selskabet om at stoppe de risikable olieboringer.

31. oktober 2013

 

Greenpeace er netop nu på uventet besøg hos Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby, hvor en direktør fra det russiske olieselskab Gazprom holder foredrag om, hvordan man håndterer risikable olieboringer og ulovlige aktiviteter. Under direktøren for Gazproms center for risikoanalyse, Valery Lesnykh, der for kort tid siden redegjorde for selskabets sikkerhedsstandarder, sænkede aktivister fra Greenpeace et 9 gange 4 meter stort banner ned foran mødesalens vindue med budskabet: ”872 oil spills in one year. Stop Gazprom.”

Tallet fra 2011 er fra Gazproms seneste offentliggjorte opgørelse over olieudslip på land.

I pausen før Gazprom-direktørens oplæg mødte deltagerne også beskeden om den mørke side af Gazproms historie, som helt sikkert ikke er inkluderet i det officielle oplæg. På bagsiden af toiletdørene var en plakat [link]med en liste over nogle af Gazproms synder, toilettet skyllede med olie-lignende væske (balsamicoeddike) og på sæbedispenseren var det klistermærker med budskabet ”Gazprom was here”.

”Gazprom trækker et langt, sort spor af olieudslip efter sig i Rusland. De næsten tusind årlige udslip farver floderne sorte, lægger store områder øde og får kræfttilfældene til at stige drastisk. Nu vil et af verdens mindst kvalificerede selskaber producere olie i det mest udfordrende farvand. Hvis Gazproms olieboringer i Arktis ikke bliver stoppet, så er det kun et spørgsmål om tid, før katastrofen rammer,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace, kort inden seminaret.

Gazproms mangel på sikkerhed ved olieboringer kostede i 2011 dyrt. Her trodsede selskabet gældende regler og flyttede platformen Kolskaya midt i vintersæsonen. Den sank og 53 besætningsmedlemmer omkom.

Jon Burgwald spurgte undervejs Gazprom-direktøren om de voldsomme olieudslip, og hvordan han og ledelsen vil garantere sikre boringer. Men der kom ingen konkrete svar. Det statsejede russiske selskab nægter at offentliggøre sikkerhedsdokumenter og har blot fremvist et resumé af en beredskabsplan. Den viser blandt andet, at Gazprom kun kan håndtere op til 70.000 tønder olie. Til sammenligning var udslippet i Den Mexicanske Golf på 5 millioner tønder olie, ca. 70 gange mere.

Danske Anne Mie Roer Jensen, styrmandselev på Arctic Sunrise, og 29 andre er tilfangetagne i Rusland på 43 dag efter en fredelig protestaktion mod netop Gazproms olieplatform, der tidligt i det nye år ventes at begynde den første olieproduktion i det isfyldte Arktiske Ocean.


"Vi er ikke i tvivl om, at Gazprom bag kulisserne har spillet en rolle i den uretmæssige fængsling og helt ubegrundede tiltale, som Anne Mie og de 29 andre er udsat for. Gazprom har nu muligheden for at bruge sin indflydelse til at få dem fri igen, og det ansvar håber jeg, de tager meget alvorligt."
"Strategien med at lukke munden på den folkelige modstand er mislykkedes. Flere end nogensinde står bag kravet om, at Arktis skal beskyttes mod olieboringer, og derfor kan Gazprom lige så godt opgive forsøget på at undertrykke protest og i stedet hjælpe med at få Anne Mie og de andre hjem igen,” siger Jon Burgwald