Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace protesterer på Shell-raffinaderi

Skriv en kommentar
Nyhed - 28. august, 2013
36 isbjørne og aktivister fra Greenpeace er netop gået ind på Shells olieraffinaderi i Fredericia. Ved hjælp af fire stiger klatrede aktivisterne kort efter solopgang over det 2,5 meter høje hegn.

En gruppe klatrere er straks er gået i gang med at kravle op på en af raffinaderiets store siloer, og herfra vil de begynde arbejdet med en installation, der omdanner det karakteristiske gule og røde logo på siden af siloen til at forestille Shells ’sande ansigt’. En anden gruppe klatrere er på vej op ad den største skorsten på raffinaderiet, der er ét af to i Danmark.

”Vi er her for at vise Shells sande ansigt. Selskabet går forrest i jagten på olie i Arktis, selvom de har vist sig komplet ude af stand til at tage vare på det sårbare miljø og den unikke natur i Grønland og resten af regionen. Vi ønsker at beskytte Arktis, og derfor skal Shell have klar besked på at holde sig væk,” siger den 26-årige aktivist Helene Hansen. Udover danskere deltager aktivister fra Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Italien og Letland.

I forbindelse med aktionen udgiver Greenpeace rapporten ’Shells sande ansigt’, der fremlægger omfattende argumentation for, at selskabet ikke bør have adgang til Arktis, hvor selskabet vil udnytte den smeltende is til at lede efter mere af den olie, der netop har sat skub under klimaforandringerne.

Samtidig viser en frisk meningsmåling, som blev offentliggjort i Politiken i går, at et overvældende flertal på 77 % procent i befolkningen frygter oliejagtens konsekvenser for natur og miljø i Grønland og det øvrige Arktis.

”Det er let at forstå, danskerne er bekymrede for, at den arktiske oliejagt vil forårsage uoprettelig skade på et af de mest sårbare miljøer på kloden. Shell har allerede demonstreret skræmmende sikkerhedsbrist i Alaska, de har svinet hele Niger-deltaet fuldstændig til i olie, og nu står de på spring i Rusland og Grønland, hvor man med øredøvende lydbølger vil lede efter olie i et beskyttet område for narhvaler. Planerne bør straks afblæses, så Grønland ikke bliver det næste Nigeria,” siger Niels Fuglsang, der er projektleder på den danske Arktis-kampagne i Greenpeace.

Aktionen i Fredericia er en del af Greenpeace's igangværende globale kampagne mod Shell og den risikable arktiske oliejagt. I juli besteg seks kvinder Vesteuropas højeste bygning nær selskabets globale hovedkvarter i London, og i søndags rullede aktivister et 20 meter langt banner ud ved VIP-tribunen under Belgiens Formel 1 Grand Prix, der er Shell største årlige reklamesatsning.

3,7 millioner mennesker har skrevet under på Greenpeace's kampagne www.savethearctic.org for at beskytte Arktis fra offshore-olieboringer og skabe et fælles globalt naturreservat omkring Nordpolen.

Tags