Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Monsanto trækker GMO-afgrøder i EU

Nyhed - 18. juli, 2013
Den grønne fornuft har vundet endnu en sejr. Kemigiganten Monsanto trækker sine EU-ansøgninger om dyrkning af nye GMO-afgrøder i EU. Det sker blot tre måneder efter, at Monsanto trak stikket til de sidste forsøg med GMO-afgrøder i Danmark.

Modstanden var for stor og markedet for lille i EU.

Den amerikanske kemigigant Monsanto bekræfter, at ansøgningerne om at dyrke nye genmodificerede-afgrøder (GMO) i EU nu trækkes tilbage. Det er en melding, som Greenpeace hilser mere end velkommen, men noterer sig også, at Monsanto fortsat arbejder på salg af den kontroversielle GMO-majs ”MON810”, der er skadelig for insketer.

“Det er en god dag for landbruget og forskningen, der nu sejrer over Monsantos stædige forsøg på at sælge GMO som vejen frem. Næsten hver uge er der kommet beviser på de miljøskadelige konsekvenser ved GMO, og forhåbentlig vil modstanden hos landmænd, forbrugere og regeringer også få ryddet Monsantos sidste GMO-afgrøde (MON810, red) fra det europæiske marked. Vi løfter armene i dag, hvor de grønne argumenter har vundet, men kæmper videre i morgen,” siger Birgitte Lesanner, kampagne- og kommunikationschef hos Greenpeace.

Hun understreger, at den vigtige exit fra den store GMO-spiller i EU vil give landmændene ekstra rum til at fokusere på de fremsynede landbrugsmetoder, der både er effektive og bæredygtige.

18. juli 2013

Greenpeace-aktivister strøer økologiske frø ud på marker i Belgien - få timer før den skadelige GMO-majs "MON810" blev sået.

 

Monsantos udmelding kommer knap tre måneder efter, at selskabet – efter mange års pres fra bl.a. Greenpeace – valgte at stoppe forsøgene med GMO-afgrøder i Danmark.

Den primære risiko ved at udsætte GMO i miljøet er, at GMO-planterne på sigt spreder sig til alle beslægtede arter.

De fleste af Monsantos GMO-afgrøder er nemlig gensplejset til at kunne overleve hyppig sprøjtning med ukrudtsgiften Roundup, der også produceres af Monsanto. Det var denne type Roundup GMO-majs, som Monsanto dyrkede på forsøgsmarker i Danmark.

Hvis den var blevet godkendt til kommerciel dyrkning i EU, ville det, ifølge fremskrivninger fra amerikanske landmænds erfaringer, have medført en tidobling af Roundup-forbruget i forhold til i dag.

Tags