Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Seks aktivister når toppen af London

Skriv en kommentar
Nyhed - 12. juli, 2013
Greenpeace-aktivister har efter 15 timers udmarvende klatring nået toppen af Vesteuropas højeste bygning for at opfordre Shell til at stoppe selskabets arktiske oliejagt.

En 29-årig svensk kvinde er blandt de seks aktivister, der dagen igennem har bevæget sig op ad ydersiden af skyskraberen The Shard i London, hvor byens indbyggere nysgerrigt har vist opbakning fra gadeplan. Verden over har titusinder af seere fulgt et livesignal fra opstigningen.

Kort efter kl. 20 nåede klatrende toppen af den 310-meter høje bygning, og herfra vejrede to aktivister et flag med påskriften ’Save the Arctic’ (Beskyt Arktis).

12. juli 2013

Mange mennesker samlede sig på gaden omkring den 310-meter høje skyskraber og fulgte nysgerrigt klatrene, der blev mindre og mindre prikker i det høje.

 

Aktivisterne havde ellers remedierne til en større kunstinstallation med i rygsækkene, men da den krævende opstigning tog omkring seks timer mere end forventet, valgte holdet kort efter at have nået toppen at vende tilbage i sikkerhed inden mørkets frembrud.

De seks klatrere forcerede tidligt i morges sikkerhedsafspærringerne og påbegyndte opstigningen på skyskraberen ’The Shard’, som ligger ved Shells globale hovedkvarter i den britiske hovedstad.

Shell har investeret fem milliarder dollar i sit Arktis-program men efter en række af uheldige fejltagelser – der blandt andet omfatter at miste kontrollen over en olieborerig flere gange og en brand på et boreskib – var selskabet tvunget til at indstille planerne for i år. Dog med et løfte til aktionærerne om, at selskabet kommer stærkt igen. Shell har blandt andet brugt dette år på at underskrive en aftale med præsident Vladimir Putin og det statsejede Gazprom om at bore i det arktiske Rusland, hvor reguleringen er slap og udslip og større og mindre uheld hyppige.  

”Sagen er, at man ikke kan bore sikkert i Arktis, og et større olieudslip vil få katastrofale konsekvenser for dyr, natur og mennesker i Arktis, siger den svenske aktivist Sandra Lamborm.

 ”Den eneste grund til, at olieindustrien med Shell i spidsen overhovedet kan bore deroppe er klimaforandringerne, der smelter isen. De udnytter altså klimaforandringerne til at bore efter mere af de fossile brændsler, som forårsagede problemerne til at starte med. Det er bindegalt. Arktis skal beskyttes, ikke udnyttes,” lød det fra 29-årige Sandra Lamborm, kort inden hun begyndte den lange klatring mod toppen.

Greenpeace arbejder for et moratorium mod offshore-olieboringer og storskala fiskeindustri i Arktis og for at området omkring Nordpolen, der i dag ikke ejes af nogen, fredes som et fælles, global naturreservat.

12. juli 2013

De i alt seks klatrere kom England, Canada, Polen, Holland, Belgien og Sverige.

 

Tags