Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Statsstøtte til atomkraft truer sikkerheden og klimaet

Nyhed - 19. juli, 2013
Storbritanien forsøger at gøre op med statsstøtten til bl.a. sol- og vindenergi, så atomkraften fremover skal hjælpes frem med EU-skatteborgernes penge. Det vil være et tilbageslag for klimaet, sikkerheden og økonomien i EU.

Meget tyder på, at EU-Kommissionen åbner mulighed for at give statsstøtte til atomkraft, og det kan betyde alvorlige nedskæringer i EU’s investeringer i bl.a. sol- og vindenergi, som skal skal sænke CO2-udslippet i EU-landene.

Fredag blev der lækket et dokument fra EU-Kommissionen, der afslører, at især Storbritanien (sammen med Frankrig og Polen) kæmper i de politiske kulisser for, at EU-skatteborgernes penge skal gå til at bygge nye atomkraftværker.

Det fremgår af dokumentet, at briterne ønsker at gøre op med Kommisionens retningslinjer for statsstøtte til miljø og energi. Stik imod den brede erfaring - og langt størstedelen af EU-landene - argumenter briterne for, at der bør satses mere på atomkraft i EU.

19. juli 2013

Climate Action at Penly Nuclear Power Station (France : 2003) © Greenpeace / Pierre Gleizes

 

Greenpeace mener, at historien har vist, at atomkraft hverken er en effektiv, sikker eller klimavenlig måde at producere energi på. På alle måder tværtimod.

”Grundlæggende er vi modstandere af atomkraft, for vi har et problem med affaldet. Og al støtte til atomkraft stiller jo andre energiformer ringere. Det er noget skidt, og jo mere vi kan gøre for at forhindre det, jo bedre,” siger Tarjei Haaland, klima- og energiekspert hos Greenpeace.

Han advarer mod, at det vil blive svært for EU at indfri de ambitiøse mål for CO2-reduktioner i 2030, hvis atomkraften får vind i sejlene. Selv om briterne forsøger at grønvaske atomkraft som en bæredygtig energikilde med forholdsvis lavt CO2-udslip, så har de vedvarende energiformer en langt mere positiv indflydelse på miljøet og klimaet.

Derudover er der ikke belæg for at kalde atomkraft for en god investering.

”Det er grotesk at konstatere, at Storbritanien nu presser EU-Kommission for at tillade statsstøtte til atomkraft, når atomindustrien ellers påstår, at atomkraft er billig og konkurrencedygtig. Sagen er, at ny atomkraft er hamrende dyr og slet ikke vil kunne konkurrere på det europæiske energimarked uden massiv statsstøtte, siger Tarjei Haaland.

EU’s nye retningslinjer vil komme i offentlig høring i september.