Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Vækstlandene kan blive fremtidens grønne ledere

Nyhed - 25. marts, 2013
De nye vækstlande kan vise vejen frem for vedvarende energi. Ny Greenpeace-rapport finder løsninger på bl.a. Sydafrikas kortsigtede energipolitik, der efterlader millioner af sydafrikanere uden strøm. Første skridt bør være at droppe statsstøtten til kulkraftværker.

25. marts 2013

Raising a Wind Turbine in Durban © Shayne Robinson / Greenpeace

 

For snart to år siden mødtes verdens ledere til COP17 i Sydafrika for at finde fælles fodslag om en klimaaftale, der sætter verden på et grønnere energispor. Det lykkedes som bekendt desværre ikke.

I dag står Sydafrika med kæmpe energiudfordringer. Landets fejlslåede energipolitik er styret af særinteresser i kul- og kernekraftsektoren, og millioner af sydafrikanere er forhindret adgang til elektricitet.

Tirsdag er der atter møde i Durban, hvor vækstlandene, de såkaldte BRIKS-lande (Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika), samles til en konference for at udvikle en grønnere energipolitik. Greenpeace udfordrer de fem lande til at tage globalt lederskab i udviklingen af vedvarende energi.

I den forbindelse lancerede Greenpeace i dag, mandag, rapporten Powering the Future: Renewable Energy Roll-out in South Africa. I bl.a. Sydafrika er der nemlig en del at arbejde med.

"Sydafrikas nuværende energiplanlægning er faretruende kortsigtet, den ignorerer de store, eksterne omkostninger ved både kul- og kernekraft, og så undlader den at levere elektricitet til millioner af borgere”, fastslår Kumi Naidoo, international generalsekretær i Greenpeace.

Først og fremmest er det på tide, at Sydafrikas regering dropper statsstøtten til kulkraftværker og den centraliserede energiforsyning, tilføjer Ruth Mhlanga, energi- og klimamedarbejder hos Greenpeace.

”Omkostningerne ved vedvarende energi falder samtidig med, at de stiger for fossile brændstoffer. Det beviser, at økonomien allerede har forandret sig. De tendenser, som vi understreger i rapporten, viser, at ”kultiden” er ovre”, siger hun.

Sydafrika kan og skal satse på vedvarende energi, der kan give flere sydafrikanere adgang til billigere el, flere jobs og ”demokratisere energiproduktionen”.

”Sydafrika, BRIKS-gruppen og resten af verden har ikke længere råd til at vente – klimaforandringerne sker nu. Det er ikke teknologi, mangel på ressourcer eller økonomi, der forhindrer en energi(r)evolution, men nærmere misforståelser og mangel på politisk vilje”, slutter Ruth Mhlanga.