Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Russiske kystvagter affyrer varselsskud ved fredelig aktion

Nyhed - 18. september, 2013
Aktivister bordede til morgen Gazproms olieplatform for at forhindre, at selskabet bliver den første producent af olie i Arktis. For Greenpeace er kampen for beskyttelse af Arktis hundrede procent fredelig, men aktionen blev besvaret med affyring af varselsskud - men Greenpeace-skibet vil fortsætte aktionerne for at stoppe de russiske olieboringer.

18. september 2013

Sådan her ser olieindustriens "beskyttelse" ud i den russiske del af Arktis. © Denis Sinyakov / Greenpeace

 

 De fleste kan blive enige om, at ”beskyttelse” dækker over at ”passe på” noget. Men der kan være vidt forskellige opfattelser af, hvad man vil beskytte, og hvordan man vil kæmpe for det.

Det stod klart, da aktivister onsdag morgen sejlede af sted fra Greenpeace-skibet Arctic Sunrise for at udføre en fredelig protest aktion på den kæmpe olieplatform Prirazlomnaya, som Gazprom vil bruge til at producere olie i den russiske del af Arktis.

Se videoen fra aktionen: 

Gazprom har planer om at blive det første selskab, der producerer olie i Arktis.

Hvis det lykkes, kan det få katastrofale konsekvenserne for det arktiske miljø, og Greenpeace vil kæmpe for at undgå de ødelæggende olieudslip med alle fredelige midler.

Fredelig aktion besvaret med varselsskud
De russiske myndigheder demonstrerede en helt anden måde at beskytte Arktis på. Efter anholdelsen af to aktivister ombord affyrede kystvagterne 11 skarpe advarselsskud i retning af Arctic Sunrise, og de truede med at skyde direkte, hvis ikke skibet sejlede væk omgående.

Kystvagterne bad om at komme ombord på Arctic Sunrise, men skibets kaptaj afviste, da dette vil være ulovligt.

”Det er helt ude af proportioner at opleve sådan en magtdemonstration mod en fredelig protest, og det bør stoppe med det samme. Det står klart, at olieselskaberne bliver særligt beskyttet af de russiske myndigheder, der virker mere interesseret i at tysse de fredelige aktivister ned end at beskytte Arktis mod de skrupelløse virksomheder som Gazprom,” siger Ben Ayliffe, international leder af arktiskampagnen hos Greenpeace, og fortsætter:

“Lad mig slå det fast med syvtommersøm: Den virkelige trussel mod Arktis kommer ikke fra Greenpeace, men fra olieselskaber som Gazprom, der er fast besluttet på at ignorere både videnskaben og almindelig sund fornuft, der siger, at der ikke skal bores i Arktis.

18. september 2013

Fem aktivister forsøge at klatre ombord på olieplatform Prirazlomnaya for at hindre Gazprom i at blive det første olieselskab, der producerer olie i Arktis. © Denis Sinyakov / Greenpeace

 

Gazprom mangler respekt for miljø og medarbejdere
Det er kun knap to år siden, at Gazproms skødesløse omgang med sikkerheden fik konsekvenser ved olieboringer i det østlige Rusland. Ved ”Kolskaya-tragedien” i december 2011 sank en olierig, og 53 mennesker omkom i havet. Selskabet havde skåret i budgettet og nedprioriteret sikkerhedsforanstaltningerne.

”Gazprom er berygtet for sine mange olieudslip på land i Rusland, og nu vil man give sig i kast med nogle af de mest risikable olieoperationer i verden. Det russiske selskab har ingen erfaring med at arbejde i Arktis, og mens den russiske stat vender det blinde øje til Gazproms mangel på respekt for medarbejdere og miljø, så er det desværre kun et spørgsmål om tid, før katastrofen sker,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

18. september 2013

De russiske kystvagter affyrer advarselsskud mod Greenpeace-skibet Arktis Sunrise for at stoppe den fredelige protestaktion på Gazproms olieplatform. © Denis Sinyakov / Greenpeace

 


Sikkerhed er en by i...ja, langt fra Rusland
Greenpeace-skibet tiltrak verdens opmærksomhed for knap en måned siden, da Rusland nægtede skibet adgang til Nordøstpassagen for at protestere mod olieboringer. Arctic Sunrise fortsatte dog, da det lever op til alle standarder, hvorefter de russiske kystvagter truede med at true med at åbne ild.

Herefter valgte skibet at vende om. Sikkerheden ved olieboringer er med andre ord en by i…ja, langt fra Rusland.

”Den russiske stat holder hånden over denne boreplatform på trods af at miljøreguleringen nærmest er ikke-eksisterende. Selskabet sejler direkte mod en uundgåelig oliekatastrofe, og der findes ingen teknologi til at rydde olien op. Olieboringer i Arktis skal stoppes,” siger Jon Burgwald.

18. september 2013

Arctic Sunrise på vej mod Prirazlomnaya, Gazproms olieplatform gigantiske olieplatformen, der slet ikke er beredt til arktiske olieboringer. © Denis Sinyakov / Greenpeace

 

På vej mod 4 millioner støtter

I fredags lagde Greenpeace et videoklip på Youtube, der angiveligt er filmet af besætningsmedlemmer på Prirazlomnaya. I videoen kolliderer et støtteskib med platformen, og en sikkerhedsstige blafrer som et blad i vinden.

Samtidig er efterforskningsboringen i Barentshavet ulovlig, for hverken Gazprom eller GSP Jupiter kan fremvise en miljøredegørelse, som den russiske lov ellers kræver.
Greenpeace har igangsat den globale bevægelse Save The Arctic, der skal beskytte Arktis og nu har 3,9 millioner støtter verden over.

Skriv under her og hjælp med at beskytte Arktis:  www.savethearctic.com

Målene er at stoppe olieboringerne i Arktis, stoppe det ubæredygtige, storindustrielle fiskeri samt at gøre det område omkring Nordpolen, der i dag ikke ejes af noget land, til et fælles, globalt naturreservat.