Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace blokerer Statoil olieboring i Norge

Nyhed - 26. maj, 2014
Greenpeace-skibet Esperanza har lagt sig i vejen for Statoils olieboreplatform i Barentshavet i protest mod de planlagte olieboringer, der kan få katastrofale konsekvenser for Arktis.

Greenpeace-skibet Esperanza ligger nu på præcis det sted i Barentshavet, hvor Statoil planlægger at foretage den nordligste olieboring nogensinde. Statoils olieboreplatform Transocean Spitsbergen er på vej til stedet til trods for, at Norges miljøstyrelse i fredags suspenderede Statoils boretilladelse.

Norges Miljøstyrelses beslutning om at suspendere Statoils olieboring kommer efter en klage fra Greenpeace, hvor det understreges, at olieboringen ligger for tæt på den arktiske iskant og naturreservatet omkring Bjørneøen. Statoil er nu tvunget til at udskyde den planlagte olieboring indtil klagen er behandlet af den norske miljøminister Tine Sundtoft. Alligevel har Statoil ufortrødent fortsat transporten af olieboreplatformen mod Barentshavet.

 

24. maj 2014

Greenpeace-skibet Esperanze og Statoils olieboreplatform Transocean Spitsbergen.

 

En af vor tids største fejltagelser
Sune Scheller, projektleder i Greenpeace i Danmark, er ombord på Esperanza.

”Vores skib blokerer for denne gigantiske olieboreplatform, fordi vi ved, at olieboringer i Arktis udgør en alvorlig trussel, ikke bare mod dyrelivet, men for miljøet i Arktis og det globale klima. Vi står sammen med de titusinder, der har skrevet til Norges regering og bedt dem standse dette hovedløse projekt. Olieboringer i Arktis vil være en af vor tids største fejltagelser, og den har vi simpelthen ikke råd til at begå,” siger Sune Scheller.

Han opfordrer Norges regering til at lytte til de over fem millioner mennesker, der har underskrevet en erklæring mod olieboringer i Arktis sårbare miljø, og beskytte det nærliggende naturreservat omkring Bjørneøen.

26. maj 2014

Bjørneøen er fredet som naturreservat, blandt andet på grund af det unikke dyreliv på øen.

 

Norge må ændre kurs
Ifølge Statoils egne estimater vil et olieudslip fra Hoop-oliefeltet kunne nå Bjørneøen på mindre end én uge, hvor det vil få ødelæggende konsekvenser for den arktiske natur. Store afstande, kolde havtemperaturer og islag vil gøre det uhyre vanskeligt at standse eller afhjælpe et olieudslip på stedet.

“Den norske regering, som ejer 67% af Statoil, bør inddrage alle licenser til olieboring, der ligger indenfor 100 kilometers afstand af den historiske iskant, som den er defineret af Norsk Polarinstitut. Som arktisk nation burde Norge gå forrest i beskyttelsen af Arktis og ikke bane vejen for dets ødelæggelse,” siger Sune Scheller.