Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace-rapport: Head & Shoulders rydder regnskoven i Indonesien

Nyhed - 26. februar, 2014
Når forbrugere i Danmark og resten af verden lægger Head & Shoulders shampoo i indkøbskurven, støtter de ufrivilligt, at Indonesiens regnskove fældes i høj hast, så det lokale natur- og dyreliv trues, og den globale CO2-udledning stiger voldsomt.

26. februar 2014

Proctar & Gamble har bl.a. købt palmeolie fra plantager i Central Kalimantan i Indonesien. Konsekvensen kan man ikke tage fejl af: regnskoven er pløjet op her, hvor de truede orangutanger har haft habitat - lige op ad an naturpark. © Ulet Ifansasti / Greenpeace

 

Procter & Gamble, der er producent af Head & Shoulders og andre dagligvarer som barberskum, chips og toiletartikler, køber palmeolie fra plantager, der er ansvarlig for rydning af Indonesiens regnskov. Det truer både dyrelivet, og det øger klimatrykket, fordi regnskoven binder CO2 og dermed holder klimaet i balance.

Greenpeace har undersøgt selskabets brug af palmeolie i 12 måneder og dokumenterer i rapporten ”Procter & Gamble’s dirty secret”, at palmeolien købes fra plantager, der er direkte involveret i omfattende rydning af regnskoven, destruktion af habitater for truede tigre og orangutanger og en lang række af skovbrandene, der har raseret Indonesien. Især de sidste ca. 400 Sumatra-tigrene er tæt på at blive udryddet, ligesom det allerede er sket for tigrene på Java og Bali.

26. februar 2014

Her er en af de desværre kun ca. 400 tilbageværende Sumatra-tigre i et naturreservat. Bl.a. Proctar & Gamble er ansvarlig for, at der årligt forsvinder et regnskovsområde i Indonesien på omkring 620.000 hektar, hvilket svarer til størrelsen på Sjælland © Paul Hilton / Greenpeace

 

”Procter & Gamble holder forbrugerne i mørket, når de sælger Head & Shoulders med palmeolie, der trækker så ødelæggende spor. Nu er det tid til at tage miljøansvaret alvorligt. Det handler om ansvaret for at se tilbage i produktionskæden og stoppe med at købe palmeolie fra selskaber, der rydder regnskove. Og så handler det om at have anstændigheden til at se forbrugerne i øjnene og fortælle dem, hvordan deres varer virkelig er blevet til. Lige nu mangler Procter & Gamble begge dele, og vi opfordrer dem til at forpligte sige til at producere uden rydning af regnskoven, som andre selskaber godt kan finde ud af,” siger Birgitte Lesanner, kampagnechef hos Greenpeace.

I 2009-2011 var palmeolieindustrien den største årsag til afskovning, og der fældes årligt omkring 620.000 hektar, hvilket svarer til størrelsen på Sjælland. I samme periode udryddede plantagerne ca. to tredjedele af tigrenes habitater.

Procter & Gamble har selv erkendt, at kun under 10 procent af den anvendte palmeolie er certificeret som bæredygtig palmeolie.

Ved ikke at have en bæredygtig indkøbspolitik, der går uden om den ødelæggende palmeolie fra skovene, så udsætter Procter & Gamble bl.a. provinsen Riau på Sumatra for miljøødelæggelser. Området, der er levested for tigre, er hærget af træfældning, dræning af tørvemoserne, og alene i juni 2013 udbrød ca. 150 skovbrande som følge af palmeolieproduktionen.

”I otte måneder har vi forgæves konfronteret Procter & Gamble med palmeoliens konsekvenser, men de har blot forsøgt at grønvaske sin produktion. Når selskabet køber palmeolie fra de truede skove, begynder en lang kædereaktion af lokale miljøødelæggelser, som rammer globalt. Regnskovene holder klimaet i balance ved at binde CO2, og regnskovsfældningen gør Indonesien til verdens tredjestørste udleder af drivhusgasser. Samtidig mister også Lokalbefolkningen sit livsgrundlag,” siger Birgitte Lesanner.

Verdens største forhandler af palmeolie, Wilmar International, har lyttet til kritikken og forpligtet sig til kravet om at stoppe afskovningen, og L’Oreal viser også, at der er en bæredygtig vej uden om regnskoven.