Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Mexicansk aktivist risikerer 10 års fængsel for protest mod olieselskab

Nyhed - 4. april, 2014
En fredelig protest i Mexico udløser en absurd anklage. Rosina Gonzalez anklages for at have ødelagt en lampe under klatreaktionen, der kan give op til ti års fængsel.

4. april 2014

Rosina Gonzalez (tv.) under den fredelige protest på hovedkvarteret for Pemex i Mexico, hvor hun og fem andre aktivister, satte et stort spørgsmålstegn ved, om præsidenten og olieselskabet redder landet. Staten er ved privatisere Pemex og går efter en enirgireform, der satser på fossile brændser fremfor vedvarende energi.

 

Den 1. marts klatrede den mexicanske aktivist Rosina Gonzalez i reb på hovedkvarteret for Pemex for at udføre en fredelig protest mod det mexicanske statsejede olieselskabs ødelæggelser af miljøet og klimaet.

Nu risikerer hun at blive fængslet mellem fire til 10 år. Anklagen? Hun har ødelagt en lampe. Det er Pemex, der står bag anklagen, og som retten nu behandler med den ekstremt høje strafferamme.

Støtten strømmer ind til Rosina Gonzalez, og sagens vækker ikke alene opsigt i Mexico, men i hele verden, fordi retten til civil ulydighed sættes under alvorligt pres.

”Det er absurd og helt uhørt, at Rosina Gonzales anklages med så mange års fængsel for at have ødelagt en lampe. Det var en fredelig protest, og anklagen lugter af at være et politisk motiveret forsøg på at straffe kritikken af olieselskabets og regeringens satsning på olie. Det her er vigtig sag, vi vil kæmpe for. Anklagen er bunduretfærdig og et alvorligt slag mod den civile ulydighed, der er afgørende for, at vi kan kritisere og arbejde fredeligt for et mere bæredygtigt klima. Det er en vigtig rettighed for alle borgere i et demokratisk samfund,” siger Birgitte Lesanner, kommunikations- og kampagnechef hos Greenpeace.

Selv om det er en måned siden, at Pemex kom med anklagen og et erstatningskrav på 3500 euro, er der endnu ikke fremlagt beviser.

Kritik af fossilvenlig energireform
Da Rosina Gonzalez og de fem andre aktivister klatrede op på bygningen i Veracruz og foldede det 128 kvadratmeter store banner ud med teksten ”Saving Mexico?”, var det en kritik rettet mod både Pemex og præsident Peña Nieto.

Præsidenten ser nemlig ud til at åbne sig for en ny kurs i energipolitikken, der vil skade klimaet. Fremfor at implementere den ambitiøse klimalov – en af de stærkeste i verden  – som man blev enig om i 2012, så foreslår præsidenten nu en ny, fossilvenlig energireform.

Greenpeace-protesten rammer et ømtåleligt punkt, da statsejede Pemex er ved at blive privatiseret. Derfor er det afgørende for selskabet – og i statens økonomiske interesse - at tiltrække investeringer i de fossile brændsler, hvilket strider imod Mexicos og de globale mål om droppe olien og satse på vedvarende energi.

Støt Rosina Gonzales og retten til fredelige protester HER. 

4. april 2014