Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Forfattere fra hele verden forsvarer ytringsfriheden og verdens skove

Nyhed - 31. maj, 2017
Hvis vi ikke kan bruge vores stemmer kritisk, mister ordet sin magt. Derfor stiller mere end 100 forfattere på verdensplan sig skulder til skulder med Greenpeace i et opråb, der forsvarer ytringsfriheden og verdens skove. Blandt dem er danske Christian Jungersen, Morten Ramsland, Dorthe Nors og Ib Michael samt internationale forfattere, herunder The Handmaid’s Tale-aktuelle Margaret Atwood.

31. maj 2017

 

Er du forfatter, og har du også lyst til at stå sammen med os, så send os en .

Baggrunden for opbakningen er et milliardhøjt sagsanlæg mod miljøorganisationen fra Resolute Forest Products, Canadas største skovdriftsselskab, efter kritik af firmaets kontroversielle skovbrug. Det er et så stort beløb, at Greenpeace kan risikere at måtte lukke sine kontorer i både USA og Canada, hvis selskabet vinder, og dermed kan sagen komme til at skabe præcedens for andre virksomheder, som i fremtiden ønsker at lukke munden på kritiske organisationer. 

Forfatterne skriver i deres opbakning under på at støtte ”ytringsfriheden som en søjle i et demokratisk og fredeligt samfund”, “individers ret til at organisere sig og demonstrere uden intimidering”, samt at støtte “dem, der fredeligt vil beskytte verdens skove.” Vi tror på, at virksomheder også bærer et vigtigt ansvar for beskytte ytringsfriheden. Retten til at ytre sig kritisk er rygraden i ethvert demokrati, og vi vil ikke tillade, at fredelige uoverensstemmelser lukkes af virksomhedssager, der er designet til at skræmme. Ud over de mange forfattere, har mere end 270.000 personer også underskrevet opråbet – du kan også tilslutte dig ved at skrive under her.

Sagen vedrører os alle som borgere i et demokrati 

31. maj 2017

En af de danske forfattere, som støtter organisationers ret til at ytre sig kritisk, er Christian Jungersen, vinder af De Gyldne Laurbær og forfatter til Undtagelsen: ”Underminerer man menneskers ret til at ytre sig kritisk i et demokratisk samfund, underminerer man selve demokratiet og borgernes magt. Denne gang er det Greenpeace, som angribes, men næste gang er det måske en anden og mindre organisation. Sagen vedrører os alle som borgere i et demokrati og vores ret til at bruge vores stemme kritisk.”

Tidligere på måneden dokumenterede Greenpeace i en rapport, hvordan en lang række internationale forlag køber papir af Resolute Forest Products. Greenpeace opfordrer forlagene til at følge forfatternes opfordring til Resolute om at opgive sagsanlægget og ændre praksis i en mere bæredygtig retning.

”I et politisk miljø, der ikke tager hensyn til klimaets bedste, er der mere end nogensinde brug for slagkraftige miljøorganisationer, som tør sige fra på naturens og miljøets vegne både herhjemme og globalt. Vi bør alle kæmpe for, at de kan arbejde uden frygt for chikane i form af absurde sagsanlæg,” siger Mich Vraa, der er forfatter til romanen Haabet om slavetiden på De Vestindiske Øer.

”Afslutningen på Handsmaid’s Tale og George Orwells 1984 er allerede skrevet. Vores slutning er ikke. Vi har en chance for at beskytte ytringsfriheden, og vi har friheden til at forandre og stille spørgsmålstegn ved myndighederne. Som samfund har vi brug for en positiv slutning,” siger Margaret Atwood, forfatter til bogen The Handmaid’s Tale, der for nyligt blev til en HBO-serie, om en dystopisk fremtid, hvor alle kvinder, på nær de mest magtfulde, undertrykkes og nægtes adgang til information, heriblandt bøger.

Øvrige forfattere, der har tilsluttet sig erklæringen tæller nobelprismodtager John Maxwell Coetzee, Yann Martel, Anthony Doerr, Naomi Klein, Julian Barnes, Ian McEwan, Roberto Saviano og Stephen Fry, og herhjemme Nina Bolt, Kim Fupz Aakeson, Charlotte Weitze, Anders Morgenthaler og Signe Wenneberg.

“Forlag og forfattere er allierede i kampen om at beskytte ytringsfriheden. Vi fejrer med denne globale kampagne ordets magt og det arbejde, som forfattere og forlag gør for at formidle og viderebringe nye ideer i vores samfund. Vi beder dem om hjælp til at sige fra over for en virksomheds forsøg på at indskrænke netop dette,” siger generalsekretær for Greenpeace Norden, Mads Flarup Christensen.

Greenpeace vil ved bogmessen Book Expo America i New York City, som er den andenstørste af sin slags i verden, i denne uge overbringe erklæringen fra de mere end hundrede forfattere og 270.000 privatpersoner til en række store forlag, blandt andet Penguin Random House, HarperCollins, Simon & Schuster og Hachette.