Måske du jævnligt følger med i, hvad Greenpeace og aktivister for en bæredygtig verden arbejder på. I så fald husker du måske, at vi længe kæmpede for, at olieselskabet Cairn Energy burde offentliggøre deres beredskabsplan, der beskriver hvordan de vil rydde op i tilfælde af et olieudslip.

I løbet af sommeren klatrede jeg og andre aktivister ombord på Cairns boreplatform – flere gange – i håb om, at de ville udlevere planen. Ombord på deres boreplatform blev vi bedt om, at vi måtte henvende os på hovedkvarteret i Edinburgh. Og selvfølgelig gjorde vi det – sammen med 30 isbjørne.

Desværre har Cairn fået rettens ord for, at Greenpeace ikke må offentliggøre billeder inde fra Cairns kontor. Et forbud som den Grønlandske avis Sermitisiaq ikke er underlagt, og du kan se deres video fra aktionen her:

Det var i juli, og aktionen endte med, at 17 ud af omkring 60 aktivister blev anholdt. Desværre uden at vi fik udleveret beredskabsplanen. Senere blev de så tiltalt for husfredskrænkelse. I går løb retssagen mod den første aktivist af stablen, og dommeren frikendte aktivisten ud fra den betragtning, at vores fredelige aktionsform ikke havde ført til overlast hos de ansatte i Cairns hovedkvarter. Efterfølgende blev sagerne mod de resterende aktivister frafaldet.

Kumi Naidoo, Greenpeace' internationale generalsekretær, var én af de mange aktivister, der i sommers klatrede ombrod på boreplatformen Leiv Eiriksson for at få beredskabsplanen udleveret.

Det er absolut glædeligt, at domstolen på sin vis anerkender retten til fredelig protest. Men siden juli har vi fået flere ’glædelige’ nyheder. I august blev beredskabsplanen efter vores og andres vedholdende pres endeligt offentliggjort, og man forstod straks, hvorfor olieselskabet gerne ville holde den hemmelig. Det er alarmerende læsning, og ”et olieuheld ud for Grønland vil være en uoverskuelig katastrofe”.
 
Alt imens borer Cairn lystigt videre i deres hensynsløse jagt på profit, og andre olieselskaber forbereder sig på at gøre deres indtog i Arktis, herunder danske DONG og Mærsk. Jo længere isen trækker sig tilbage i Arktis på grund af klimaforandringerne, jo længere rykker vores jagt på fossile ressourcer med. Det er som at slukke en ildebrand med benzin.

Ingen olieselskaber bør bore efter olie i Arktis. I stedet bør vi arbejde på at beskytte denne unikke region, der har så enorm betydning for vores økosystemer, og omstille vores energiforsyning til vedvarende energi.