I dag starter det officielle møde i Arktisk Råd i Stockholm, hvor repræsentanter fra de otte arktiske lande sidder med. I de kommende dage vil repræsentanterne mødes på Naturhistoriska Riksmuseet, hvor man blandt andet kan se en større udstilling om Arktis.  Bag glas og i montre står udstoppede isbjørne og moskusokser ved siden af polarræve og sæler. Og det er på mange måder en passende ramme for mødet i ArktiskRåd.

28. marts 2012

Greenpeace tog imod gæsterne til Arktisk Råds mødet på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm med banner og en hjemløs isbjørn.

 

Selvom Arktisk Råd har eksisteret i mere end 15 år, og bryster sig af at ville beskytte Arktis, så ser virkeligheden ganske anderledes ud. Den arktiske natur og dens dyr er langt fra blevet beskyttet, men er så pressede, at de med tiden i værste fald kun vil kunne opleves udstillet på museer.

Virkeligheden i Arktis er, at der hvert år lækker 5 millioner tons olie ud på den russiske, arktiske tundra. Af den olie løber de 500.000 tons ud i det Arktiske Ocean gennem de russiske floder. Så mens Arktisk Råd taler om, hvor ”bæredygtigt” det skal være at udvinde olie i Arktis, så sker der hvert år olieudslip i størrelse med Deepwater Horizon uden at der er nogen opmærksomhed omkring og uden at der gøres en indsats for at forhindre det.

Mens Arktisk Råd taler om klimaforandringerne som den største trussel mod Arktis, så udnytter olieselskaber rask væk den smeltende arktiske havis som en lejlighed til at udvinde endnu mere af den olie selvsamme olie, der er skyld i klimaforandringerne. Og alt dette er velsignet og ansporet af flere af de arktiske stater, der ellers siger, at de er noget så bekymrede for den arktiske natur.

Derfor er det altid interessant at følge møder i Arktisk Råd; for at se om hykleriet fortsætter eller der snart kommer ambitiøse tiltag på bordet, der for alvor kan gøre en forskel for det pressede Arktis.

En af de mere interessante åbninger imod en egentlig beskyttelse af Arktis hørte jeg forleden fra Danmarks udenrigsminister Villy Søvndal, da han talte ved en WWF- konference om Arktis. Udenrigsministeren sagde, at han ikke ville afvise en fredning af Nordpolen og området omkring det; noget der ellers er blevet blankt afvist af Arktisk Råd. Udmeldingen kom samtidig med, at den svenske miljøminister Lena Ek udtalte, at hun ønskede et stop for udvinding af olie og gas i Arktis.

Jeg håber, at der er hold i modige og progressive tanker som disse, og at de bliver gentaget igen og igen i de rette internationale forum – herunder også i Arktisk Råd. Vi har brug for en reel beskyttelse af Arktis, så kommende generationer ikke behøver tage på museum for at opleve den arktiske natur.