Shell vil nu have lov at udvide området, hvor selskabet den næste måneds tid må lave seismiske undersøgelser i Baffinbugten, og i mandags udløb fristen for at kommentere Shells ønske over for den grønlandske råstofstyrelse.

Shell har allerede fået godkendt retten til at udføre undersøgelserne i to af deres licensblokke. Men det er åbenbart ikke nok, for selskabet har efterfølgende søgt om, at udvide undersøgelserne til endnu et område.

Seismik går ud på, at man med lydkanoner vil skyde ned mod havbunden for bedre at kunne vurdere, hvor der er mulighed for at finde olie.

Kanonerne kan have voldsom påvirkning på dyrelivet, og særligt lydfølsomme dyr som hvaler og andre havpattedyr er udsatte for undersøgelserne. Mads Peter Heide-Jørgensen fra Grønlands Naturinstitut vurderer, at seismik var skyld i op mod 200 narhvalers død i 2009 og 2010, fordi de kan miste evnen til at navigere og dermed blive fanget i isen.

Derfor er seismik på ingen måde noget, man bare skal spøge med, men det virker som om, at Shell langtfra er sig sit ansvar bevidst. Den seneste ansøgning gælder nemlig et beskyttet område, fordi det i sommerhalvåret er føde- og spiseområde for narhvaler. Birgith Sloth, biolog og tidligere delegeret for Rigsfællesskabet ved Den internationale Hvalfangstkommission IWC, beskriver de mulige konsekvenser sådan her:

”Vi ved, at høje lyde medfører narhvaler mister evnen til at navigere. De kan blive fanget af is, de kan ikke die deres unger, så de kan klare vinteren, eller de får dykkersyge. Det er ikke acceptabelt, at olieselskaberne får lov at skade hvalerne lige midt i deres vigtigste opholdsområde”

Inden Selvstyret giver Shell lov til at operere i det beskyttede område, bør man overveje, om man virkelig vil risikere den grønlandske narhvalsbestand. Og om det virkelig er det bedste signal at sende til olieselskaberne, at de områder, som man af gode grunde har valgt at beskytte, ikke er mere beskyttede, end at olieselskaberne bare skal slå sig løs uden omtanke for Grønlands natur og miljø.

Du kan finde Greenpeace' to høringssvar her og her.

Bragt på min blog på det grønlandske nyhedssite sermitsiaq.ag