I dag meldte olieselskabet Cairn ud, at dette års olieboringer ud for Grønland er slut. For under en måned siden annoncerede selskabet stolt, at man havde gjort det mest ”positive” fund til dato. Nu indrømmer Cairn imidlertid, at boringerne heller ikke i år har leveret. Tværtimod har Cairn i selskabets prøver ikke fundet nogle som helst spor efter olie. I stedet ser det ud til, at det opdagede reservoir er fyldt med…… vand.

Det havde selvfølgelig været en bedrift i Sahara, men ud for Grønlands kyst  kunne de mange millioner nok have været brugt bedre. Det er også gået op for investorerne, og Cairns aktier er det sidste halve år raslet ned.

I de seneste to år har Cairn gennemført sammenlagt otte olieboringer med den konsekvens, at flere hundrede ton skadelige kemikalier er blevet udledt i havet – og at der i stor stil er blevet spillet hasard med det sårbare arktiske miljø. Men endelig virker det som om, at det skotske selskab selv er blevet trætte af at kaste penge ned i et bundløst (vand)hul. I 2012 vil de i hvert fald ikke gennemføre nogen boringer ud for Grønland.

Det kunne give det grønlandske Selvstyre en tiltrængt tænkepause og tid til at overveje, om man fortsat vil lade olieselskaberne løbe de enorme risici på vegne af Grønland. Desværre er der ikke meget, der tyder på, at Selvstyret vil udnytte den tænkepause til andet end at træde på speederen og åbne for nye og endnu mere risikable boreområder.

Råstofdirektorat er lige gået i gang med forhandlinger med de olieselskaber, der er interesserede i licenser til at bore i Nordøstgrønland. Det er et område, som er ekstremt vigtigt for truede dyr såsom grønlandshvalen, narhvalen og isbjørnen. Og det er et område, hvor isbjergene er på størrelse med øer. Et olieudslip i dette område vil med den konstante drivis, den ikke-eksisterende infrastruktur og det meget korte borevindue være fuldstændig uhåndterligt og ulig noget, vi før har set.

Jeg håber, at Cairns bitre erfaringer gør indtryk på Shell, Exxon, Statoil og de andre olieselskaber, der står på spring til at gå på oliejagt i Arktis. Og jeg håber, at Råstofdirektoratet gør det helt klart for selskaberne, hvad der venter dem. Hvis ikke Råstofdirektoratet gør det, så må vi jo gøre det.