Jeg ankom i går på en isflage til Folkemødet på Bornholm for at minde udenrigsminister Villy Søvndal om sit ansvar i forhold til mit hjem - Arktis. Desværre har jeg endnu ikke fået et reelt svar fra Villy om, hvorvidt han vil arbejde imod olieboringer og beskytte miljøet.

Men i dag lykkedes det at finde Villy Søvndal til et debatarrangement. Jeg havde flere spørgsmål om hans ansvar for at gøre noget for mig og mine venner – de andre isbjørne – da vi er under et voldsomt pres i Arktis, hvor vi bor.

Her får klimaforandringerne isen til at smelte, og forskerne siger, at det betyder hårde tider for isbjørne som mig. Indenfor de næste 50 år vil der være 30 procent færre isbjørne, fordi isen har trukket sig så meget tilbage.

Men ikke nok med det. Olieselskaber fra hele verden planlægger i øjeblikket at bore efter olie i Arktis. Hvis en af deres olieboringer resulterer i et olieudslip, vil skaderne desværre være uoprettelige. Når olien fosser ud i isflagerne kan man ikke samle den ind igen. Den teknologi eksisterer simpelthen ikke, og derfor vil olien ødelægge store dele af det unikke naturområde.

14. juni 2013

© Christian Aslund

 

Alt dette kan få alvorlige konsekvenser for min fremtid. Jeg spurgte derfor Villy, om han ville arbejde imod olieboringer i Arktis, og om han ville arbejde for at frede det ubeboede område omkring Nordpolen, så olieselskaberne ikke kan indtage området, som ingen har ejerskab over.

Jeg fik vist det, man kalder et ”politiker-svar". Villy Søvndal fortalte mig, at miljøet betyder meget for ham, men han kom ikke med nogen konkrete løfter eller initiativer til, hvad han ville gøre for at standse olieboringerne.

Det må vel betyde, at han synes, det er i orden at bore efter olie i Arktis? Og om han ikke har tænkt sig at gøre mere end den meget begrænsede indsats, han gør nu.

Jeg håber, at han vil gøre noget. Jeg har virkelig brug for hans hjælp. Så jeg følger ham lidt rundt i dag og minder ham om hans ansvar over for Arktis.

Se videoen her, hvor jeg taler med Villy Søvndal om olieboringernes miljøtrusler i Arktis: