Facebook har i dag meldt ud, at det verdensomspændende sociale netværk i fremtiden vil benytte sig af ren og vedvarende energi. Det sker, efter at over 700.000 mennesker i 14 lande har støttet Greenpeace-kampagnen Unfriend Coal og dermed i snart to år har presset på for at få Facebook til at droppe venskabet med forurenende energikilder som kul – og i stedet blive venner med sol-, vind- og vandenergi.

Dagen i dag markerer derfor en kæmpe sejr – ikke bare for Facebook og for Greenpeace, men især for de over 800 millioner Facebook-brugere verden over, der hver dag logger ind på netværket for at dele billeder, statusopdateringer og poke hinanden. I fremtiden vil de ikke længere sætte så tunge, sorte fodspor på klimaet, som de hidtil har gjort.

For de mange internetaktiviteter indebærer en enorm miljømæssig udfordring eftersom Facebook har benyttet sig af kul til at drive og køle de servere, der rummer data som millioner af brugere hver dag udveksler med hinanden.

Alene to af Facebooks datacentre, der sørger for, at vi kan benytte vores sociale netværk, bruger den samme mængde elektricitet som over 65.000 gennemsnitlige amerikanske hjem.

Men fra i dag har Facebook forpligtet sig til hovedsagligt at benytte sig af strøm fra ren og vedvarende energi. Og samtidig har firmaet indvilliget i at lægge fremtidige data-centre på steder, hvor der er lettere adgang til vedvarende energikilder. Et eksempel er det nye datacenter, som Facebook er ved at etablerer i Luleå i Sverige. Det er lagt så højt mod nord at der ikke er brug for så kraftig nedkøling som datacentre i Californien – og samtidig er der rig mulighed i området for at benytte sig af vedvarende energi.

Og Facebook er som bekendt ikke den eneste it-operatør i verden. Tæller man således energiforbruget fra alle de store operatører som Facebook, Apple Google, Microsoft og IBM sammen, så svarer det til, at de ville være verdens femte største land målt på energiforbrug.

Derfor kan man håbe, at Facebook med den flotte udmelding vil trække det store felt af tunge energiforbrugende it-operatører med ind i en fremtid, hvor det ikke går ud over klimaet, at man er med på it-bølgen – og at de øvrige selskaber også forpligter sig til at være 100% vedvarende.