I fredags blev Greenpeace inviteret af de østrigske myndigheder til at hænge et kæmpe banner på et atomkraftværk – utroligt, men sandt. Anledningen var en stort anlagt ceremoni, hvor blandt andet Greenpeace fik en pris for at tage aktion og vise bæredygtige løsninger i kampen mod klimaforandringer.

Save the World Awards er den første internationale pris, der hylder usædvanlige personer og organisationer, der arbejder for en bæredygtig fremtid. Prisen blev præsenteret af skuespillerinden Andie MacDowell og modtaget af Thomas Henningsen, lederen af vores internationale klimakampagne.

"Blandt alle de trusler, som menneskelige samfund og kulturer står over for, mener vi, at klimaforandringerne er langt det mest alvorlige," sagde Thomas ved modtagelsen af prisen. "Hvis vi ikke handler nu, vi vil se milliarder af mennesker, der kæmper for drikkevand og ny jord til afgrøder. Dette alene vil skabe kaos i verden. Men vi vil også miste halvdelen af vores dyrearter og næsten alle vores regnskove og koralrev".

Som et symbol på bæredygtige alternativer blev prisuddelingen holdt ved et atomkraftværk i Zwentendorf, en lille by i Niederösterreich, der på grund af bred folkelig pres i halvfjerdserne aldrig kom i drift. Kraftværket er nu ombygget til det største solenergi-kraftværk i Østrig.

Se et videosammendrag af prisceremonien.