Da deltagerne på den femte årlige kongres for verdens olieproducenter NOC (World National Oil Companies Congress) onsdag morgen åbnede deres computere blev de mindet om en af oliebranchens mørke sider netop nu – nemlig selskabet Cairn Energys hemmeligholdelse af sin beredskabsplan for olieboringerne i Baffinbugten i Grønland.

I stedet for den officielle side for NOC, så dukkede en hilsen fra Greenpeace op på skærmene, da deltagerne loggede ind på det trådløse netværk i Grange St. Paul's Hotel i London, hvor konferencen bliver afholdt:

  

”What spill response? Drilling in Greenland is controversial, just ask Cairn Energy” – kan man blandt andet læse på ”startsiden”.

Budskabet i dagens aktion vendt mod olieselskaberne er tydelig – Cairn bør offentliggøre sin beredskabsplan så hurtigt som overhovedet muligt. Jeg mener, at det bør være hele den forsamlede oliebranches ansvar at lægge pres på selskaber, der som Cairn ikke arbejder gennemsigtigt. Oliebranchen er beskidt nok i forvejen – det mindste den kan gøre er at fremligge de planer, der beskriver, hvordan der skal ryddes op ved olieudslip.

Derfor har Greenpeace i over et år krævet at se planen. Inden for den sidste måned er over 20 aktivister, inklusiv Greenpeaces øverste chef Kumi Naidoo, blevet anholdt efter at have besteget boreriggen Leiv Eiriksson, der lige nu borer i Arktis, for at kræve at se beredskabsplanen. 50.000 mennesker har skrevet mails til Cairn for at støtte Greenpeaces krav.

Men trods alle opfordringer bliver planen i skuffen hos både Cairn og Råstofdirektoratet. Selvom vores skibe er sejlet fra Grønland, så holder vi stadig skarpt øje med Cairn – ligesom vi i øvrigt også holder øje med alle de selskaber, der deltager på årets oliekongres.