Rekorden er allerede blevet slået – nu er den ved at blive overgået fuldstændig.

© Daniel Beltra / Greenpeace

 

Det er ikke en af den slags rekorder, du ønsker at huske, så du kan fortælle den til dine børnebørn. Det er ikke fortællingen om en stor sportspræstation, hvor Usain Bolt løber sin vej ind i de olympiske historiebøger. Nej, det er noget meget mere dystert. Jeg er i Arktis som en del af besætningen om bord på Greenpeace-skibet Arctic Sunrise. Vi er her på det tidspunkt, hvor den arktiske havis når sit årlige minimum. Om kort tid forventer vi at høre om den nye rekord, der dermed slår rekorden fra 2007 – hvor havisens udbredelse var det mindste, der nogensinde er registreret.

Hvis denne tendens fortsætter, vil det Arktiske Ocean – der ikke har været isfrit i årtusinder – opleve sommermåneder helt uden havis allerede indenfor dette årti, vurderer nogle forskere. Smeltning sker langt hurtigere, end ellers forudsagt af FN’s klimapanel, hvis modeller anslår isfrie somre ved udgangen af dette århundrede.

Hvorfor er det så vigtigt? Akkurat som vi ofte kalder regnskoven for planetens lunger, fordi den er så vigtig for vores atmosfære, har Arktis rollen som et vitalt organ for vores planet. Den holder atmosfæren kølig ved at reflektere solens stråler tilbage mod verdensrummet, og spiller en vigtig rolle i reguleringen af vores vejrsystemer. På samme måde som hjertet pumper blodet rundt i vores åre, er Arktis en pumpe, der får havstrømmene til at cirkulere. Forsvinder havisen, svækkes havstrømmene.

Hjerter er værdifulde, de holder os i live, og vi bør ikke tage dem for givet. Hjertet er også et international symbol på kærlighed og håb. Det er grunden til, at vi på denne arktiske ekspedition har samlet alle flagene under FN i form af et hjerte på en smeltende isflage. Helt enkelt beder vi alle lande om at gå sammen for at beskytte Arktis. Arktis har brug for kærlighed mere end nogensinde før.

Vi må stoppe grådige og hensynsløse olieselskaber, og de politiske leder, der giver dem mulighed for at fortsætte. En ny global bevægelse er blevet dannet – 1,8 millioner mennesker er gået sammen for at beskytte Arktis og erklære det ubeboede område omkring Nordpolen for et fælles, globalt naturreservat.

Vi ønsker at hjælpe med at opbygge den største bevægelse nogensinde – og det vil være en rekord, jeg vil være stolt af at fortælle til mine børnebørn. At i 2012 gjorde vi noget; vi stod sammen på tværs af landegrænser for at beskytte Arktis - planetens hjerte.