For ca en måned siden offentliggjorde Greenpeace undersøgelser, der påviste, at tropisk træ fra indonesiske regnskove ender som del af den emballage, som f.eks. Barbie-, Disney- og Transformer-dukker er pakket ind i.
 
Siden da har over 1 million mennesker været inde og se kampagnevideoen hvor Ken slår op med Barbie. I alt den tid har Mattel, firmaet bag Barbie, siddet med hovedet i busken og har reelt intet foretaget sig med hensyn til at sikre sig en bæredygtig forsyning af papirmasse, der ikke ødelægger regnskovene. Mattels passivitet er udmærket billede på en lang række andre velanskrevne virksomheder, som på trods af diverse CSR-erklæringer ikke gennemtænker miljøpåvirkningen af deres produktion. Denne corporate-sløvhed bærer en stor del af ansvaret for at for eksempel Indonesiens regnskove stadig forsvinder med ca. 1 million hektar om året.
 
Regnskovsødelæggelse er faktisk ingen forudsætning for legetøjsfremstilling. Ved hjælp af en gennemtænkt strategi, er det fuldt ud muligt for producenter at deltage på den rigtige side i kampen mod regnskovsødelæggelser. Det viser danske LEGO, verdens fjerde største legetøjsproducent. LEGO offentliggjorde i dag en papir-masse-strategi, som Mattel, Hasbro og Disney absolut bør kopiere. LEGOs strategi består af flere elementer: at reducere det samlede emballage forbrug per produkt; at bruge genbrugspapir i så vid udstrækning, det er muligt; at alt papirfiber - også den andel der ikke er genbrugspapir - vil være FSC-certificeret; og slutteligt udelukker LEGO alle virksomheder, som er involveret i regnskovsødelæggelse som mulige underleverandører.
 
Det er lignende strategier, alle virksomheder bør følge for at gøre bæredygtig produktion til den nye standard.
 
En af de bortforklaringer, jeg har hørt fra de globale virksomheder, der intet har gjort for at undgå at bidrage til regnskovsødelæggelser, er at henvise til, at der er virksomheder - navnlig de lokale virksomheder i Asien - som opfører sig endnu værre, både med hensyn til miljøpåvirkning, arbejdstagerrettigheder og produktsikkerhed end de multinationale. Observationen er korrekt. Men grundtanken – at bruge de mest beskidte virksomheder som målestok for sin egen virksomheds opførsel – er helt forkert.
 
Når vestlige virksomheder flytter til lavtløns-lande, mener jeg tværtimod, at de har et stort ekstra ansvar for at bidrage til at løfte standarden - både med hensyn til arbejdstagerrettigheder og med hensyn til miljøpåvirkning - til et niveau, de selv kan være bekendt. Intet firma kan løfte standarden helt alene. Det kræver, at virksomheder generelt dropper passiviteten og de dårlige undskyldninger og gennemfører rimelige indkøbspolitikker i tråd med dem, LEGO redegør for i dag.